Kysyisin omakotitalon talokaupassa myyjänä muutamaa seuraavaa asiaa irtaimen suhteen, mikä ei sisälly kauppaan. Kauppa on tehty kiinteistövälittäjän taholta ja olen perehtynyt tarkoin myyntiesitteessä sekä kauppakirjassa mainuttuun asunnon yksilöintiin, eikä kyseessä olevia tarpeita ole kummassakaan mainittu. "Irtainta ei sisälly kauppaan" on kauppakirjassa kylläkin mainittuna. Siis onko seuraavat irtainta:

1. vaatteiden kuivauskaappi, 2. verhotangot, jotka kannattimin ruuvattu seinään, 3. roskapönttö ulkona, joka irrallaan ja pyörillä siirrettävä, 4. yhden WC:n (niitä 3 kpl talossa) pyyhkeiden kuivausteline erillisellä pistotulpalla pistorasiassa ?.

Erillinen ennen kaupantekoa tarjottu kirjallinen lista irtaimesta, jonka tarjous hylätty, on varmastikin selvää, ettei sisälly kauppaan.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Kiitos viestistä,
Jos kauppakirjassa on yksilöity, ettei irtainta sisälly kauppaan, merkityksellistä on tieto siitä, mitkä luokitellaan kiinteistön ainesosiksi ja tarpeistoiksi ja näin ollen kuuluvan kiinteistön ostajan omistukseen. Tarpeistoesineitä ovat kiinteistön tai rakennuksen käyttötarkoitusta pysyvästi palvelevat esineet. Niillä tulee olla selkeä paikallinen ja taloudellinen yhteys rakennukseen. Tyypillisesti tarpeistoesineiksi on katsottu esimerkiksi ulkovalaisimet, jääkaappi sekä kylpyhuoneen kaapistot. Edellä mainituin perustein mainitsemiesi esineiden kuuluminen tarpeistoon on osin tulkinnallista, enkä tämän vuoksi voi esittää kuin olettamia niiden kuuluvuudesta kauppaan. Oikeuskäytännössä vaatteiden kuivauskaapin on katsottu palvelevan asuinrakennuksen käyttöä ja jos se on esitelty kiinteistön näytön yhteydessä rakennukseen kuuluvaksi, voitaisiin se tilanteesi osalta katsoa olevan tarpeistoa. Edellä mainitulla perusteella voidaan myös katsoa, että verhotangot kuuluvat ostajalle, sillä ne on ruuvattu seinään ja näin ollen palvelevat pysyvästi rakennuksen käyttöä. Myös jätesäkkiteline ja postilaatikko on katsottu kuuluvan oikeuskäytännössä tarpeistoesineeksi. Jos roskapönttö pihalla on ollut irtonainen, voidaan kuitenkin kyseenalaistaa, onko se käyttötarkoitusta pysyvästi palveleva esine. Kuivaustelineen voitaisiin katsoa kuuluvan tarpeistoesineenä ostajalle silloin, jos se on asennettu pysyvästi seinään. Lähtökohtaisesti kysymys on siitä, onko ostaja voinut tietyin perustein olettaa esineen kuuluvan pysyvästi rakennukseen eli näin ollen olevan tarpeistoa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »