Vaimoni on lähettänyt avioerohakemuksen. En ole vielä saanut siitä mitään dokumenttia. Auto jota vaimo käyttää on minun nimissä. Maksoin auton luottosopimusta siihen saakka, kunnes piti lunastaa auto rahoitusyhtiöltä ja näin ollen vaimo otti henkilökohtaisen kulutusluoton jolla maksettiin auton loppuvelka. Hän siis lyhentää edelleen tuota kulutusluottoaan. Auto kun on minun nimissä, niin voinko myydä sen ilman mitään seuraamuksia ennen kuin ositus tapahtuu? Vai onko hänellä jokin oikeus riitauttaa tämä? Ja jos voin huoletta myydä auton, niin mihin mennessä avioeroprosessia se tulee tehdä?
Minilex
64 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Avioerossa puolisoiden omaisuus pyritään joko erottelemaan, jos heillä ei ole yhteistä omaisuutta, tai jakamaan suorittamalla ositus, jos puolisoilla on yhteistä omaisuutta. Kun aviopuolisoiden irtainta omaisuutta erotellaan, tavanomainen koti-irtaimisto katsotaan yleensä yhteiseksi omaisuudeksi, jos on epäselvää, kummalle puolisolle se kuuluu. Irtaimistoon luetaan esimerkiksi ajoneuvot, huonekalut, sekä pankkitileillä ja käteisenä oleva raha. Ajoneuvot on lähtökohtaisesti katsottu omaisuudeksi, johon puolisolla on avio-oikeus, ellei sitä ole erikseen avioehtosopimuksella pois rajattu.
Jos siis puolisot ovat ostaneet auton avioliiton aikana, ja on epäselvää, kummalle puolisolle auto kuuluu, se lasketaan yhteiseksi omaisuudeksi. Puolison on myös tietyissä tilanteissa annettava toiselle puolisolle vastiketta, jos toinen on käyttänyt enemmän henkilökohtaiseksi katsottua omaisuutta toiseen verrattuna. Jos auto kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, on sen arvo ositettava normaalisti riippumatta siitä, kumman puolison nimissä ajoneuvo on. Auton arvo vaikuttaa siis ositukseen, mutta omistajapuolison kumppanilla ei välttämättä ole konkreettisesti oikeutta saada autoa, tai puolta siitä, itselleen.
Puoliso ei saa ilman toisen suostumusta luovuttaa tai siirtää yhteisesti käytettävää asuntoirtaimistoa eli esimerkiksi huonekaluja, tai irtainta omaisuutta, joka on tarkoitettu toisen puolison tai lasten henkilökohtaista käyttöä varten. Puoliso ei myöskään saa luovuttaa sellaisen omaisuuden käyttö- tai hallintaoikeutta toiselle henkilölle sen uhalla, että tämä luovutus katsotaan pätemättömäksi. Vaikka auto on vain toisen puolison nimissä, tapauksessa molemmat puolisot ovat maksaneet henkilöautosta ja sen voidaan katsoa olevan myös puolisosi käytössä. On siis epäselvää, kummalle puolisolle auto kokonaisuudessaan kuuluu. Näin ollen ei ole kannattavaa myydä autoa ennen avio-omaisuuden erottelua tai ositusta, sillä luovutus voidaan katsoa osituksessa pätemättömäksi.
Voit kysyä lisää ajoneuvon osituksesta avioerotilanteessa lakimieheltä soittamalla 0600 12 450.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.