Mitä rajoituksia ostajan asemaan kohdistuu ehdollisessa irtaimen kaupassa, eli silloin, kun omistusoikeus siirtyy ostajalle vasta sen jälkeen, kun kauppahinta on kokonaisuudessaan suoritettu myyjälle? Kenellä on tällöin omistusoikeus irtaimeen, jos ostaja tässä välitilassa omistusoikeuden puuttumisesta huolimatta myy irtaimen edelleen kolmannelle? Saako sivullinen tällöin saantosuojaa, vaikka myyjä (alkuperäinen ostaja) ei ollutkaan irtaimen oikea omistaja? Voiko asiaan olla vaikutusta sillä, että myyjä on esittänyt esimerkiksi auton ollessa kyseessä rekisteröintitodistuksen, jonka mukaan tämä olisi irtaimen oikea omistaja?

1 vastaus


Minilex

59 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Osamaksukaupassa voidaan käyttää omistuksenpidätysehtoa, joka tarkoittaa sitä, että omistusoikeus esineeseen säilyy myyjällä siihen asti, että kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu. Tällöin ostajalla on hankittuun esineeseen vain hallintaoikeus siihen asti, että hän on kokonaan suorittanut kauppahinnan. Tähän jälkeen omistusoikeus siirtyy ostajalle.
Koska ostajalla ei ole omistusoikeutta irtaimeen esineeseen, ei hän voi pätevästi luovuttaa sitä edelleen sinä aikana, kun omistusoikeus on kuulunut myyjälle. Jos ostaja kuitenkin myy esineen kolmannelle, voi tämä kolmas saada saantosuojaa, mikäli hän on ollut vilpittömässä mielessä, eli hän ei ole tiennyt, eikä hänen pitänytkään tietää, että ostaja ei ollut esineen oikea omistaja. Sen sijaan, jos kolmas henkilö ei ole ollut vilpittömässä mielessä, ei hän voi saada saantosuojaa.
Auton ollessa kyseessä rekisteriote kertoo auton omistajan (ja mahdollisen haltijan). Jos rekisteriotteessa on selkeästi lukenut auton oikea omistaja, esimerkiksi rahoitusyhtiö, ei uusi ostaja voi saada saantosuojaa vilpittömän mielen perusteella. Sen sijaan, jos rekisteriotteessa on omistajaksi merkitty auton ostaja, jolla todellisuudessa ei ole ollut vielä omistusoikeutta, voi uusi ostaja saada saantosuojaa vilpittömän mielen perusteella.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]