Asumusero noin vuosi ja avioeroa 2 kk. Mies asuu omistamassamme asunnossa ja hänellä on kaikki irtain käytössään Pesänjako omaisuudesta ja asunnosta meneillään ja kuuleman mukaan oikeusjutut voi kestää vuosia. Mies kieltäytyy jakamasta käyttämäänsä irtaimistoa kanssani, tämän lisäksi mutta asunnossa asuu myös uusi naisystävä, jolla on minua suurempi oikeus käyttää ostamia tavaroitani. Miten nopeinten voisin saada irtaimiston jaon suoritettua, sillä se on henkisesti raskainta tässä vaiheessa hankkia kaksoiskappale jokaisesta asiasta, jonka jo omistaa, taloudellisesta menetyksistä puhumattakaan ?

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Laissa ei ole valitettavasti säädetty mitään aikarajaa, jonka kuluessa avioeron ositus olisi tehtävä loppuun. Jos on määrätty pesänjakaja, hänen oletetaan toimivan kohtuullisen nopeasti. Ainoa keino nopeuttaa ositusta on usein osapuolten välinen yhteistyö. Paljoa ei ikävä kyllä ole tehtävissä, jos toinen osapuoli tahallaan pitkittää prosessia. Sinulla on kuitenkin eräitä keinoja saada oikeutta itsellesi:

Vaikka osituksen tarkoituksena on jakaa omaisuus tasan (jos avio-oikeus on voimassa) tai erotella kummankin puolison oma omaisuus (jos on tehty esimerkiksi avioehtosopimus), kummallakin on kuitenkin oikeus kohtuullisissa määrin ottaa osituksessa itselleen esineitä, jotka on tarkoitettu yksinomaan hänen henkilökohtaiseen käyttöönsä.

Niin kauan kuin ositusta ei ole saatu päätökseen, tuomioistuimelta voidaan pyytää päätös yhteiselämän lopettamisesta. Päätöstä voidaan hakea vaikka avioero olisi tuomittu. Tällaisella päätöksellä tuomioistuin päättää kumpi osapuolista tarvitsee yhteistä asuntoa enemmän, velvoittaa toisen muuttamaan kodista ja antaa oikeuden yhteisen asuinirtaimiston käyttöön. Tällainen päätös voidaan panna täytäntöön välittömästi, ja se on voimassa toistaiseksi: kunnes ositus on toimitettu lainvoimaisesti tai kahden vuoden kuluttua päätöksen antamisesta.

Avioeron jälkeiseltä ajalta pesänjakaja voi tehdä päätöksen siitä, että yhteiseen kotiin asumaan jääneen on maksettava kohtuullista asumiskorvausta poismuuttaneelle. Korvausta voidaan maksaa kunnes ositus on saatu päätökseen. Oikeus korvaukseen ei ole ehdoton, vaan pitkälti pesänjakajan päätettävissä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]