Kenelle kuuluu lahjana saadun kiinteistön sisältämän irtaimiston hallintaoikeus? Täytyykö asia kirjata erikseen lahjakirjaan ja jos kirjausta ei ole tehty, tuleeko se tehdä jälkikäteen?

1 vastaus


Minilex

64 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestä.
Kiinteistön luovutuksessa kyseeseen tulevat ainesosa- ja tarpeistosuhde, jolla tiettyjä irtaimia esineitä liitetään osaksi kiinteistöä. Kiinteistöllä sijaitsevat ja kiinteistön omistajalle kuuluvat, kiinteistön käyttötarkoitusta pysyvästi palvelemaan tarkoitetut rakennukset kuuluvat kiinteistöön sen ainesosina. Rakennuksen ainesosan taas voi muodostaa sellainen rakennukseen liitetty esine, joka on tarkoitettu pysyvästi palvelemaan rakennuksen käyttötarkoitusta.

Ollakseen ainesosa, kohteelta vaaditaan
1. fyysistä yhteyttä kiinteistöön tai rakennukseen
2. esineen sekä kiinteistön tai rakennuksen välistä käyttötarkoituksen yhteyttä

Rakennuksen ainesosia ja tarpeistoa koskevassa oikeuskäytännössä voidaan katsoa riidattomaksi, että ainesosa- tai tarpeistosuhteen vaatima liitossuhde syntyy rakennettavan rakennuksen ja sellaisten siihen liitettyjen elementtien ja laitteiden välille, joita ilman rakennusta ei voida pitää valmiina. Esimerkiksi rakennuksen lämmitykseen liittyvät esineet, kuten lämmityspatterit, lämmönjakokeskukset sekä ilmastointikoneet ovat irtaimia esineitä, ja niistä tulee rakennuksen ainesosia, siis osa rakennusta, silloin, kun ne liitetään rakennukseen pysyvästi.

Kun puhutaan kiinteistön tai rakennuksen tarpeistosta, viitataan kiinteistön tai rakennuksen käyttötarkoitusta pysyvästi palvelemaan tarkoitettuihin esineisiin, joita ei välttämättä ole liitetty kiinteistöön ainesosaksi.
Tarpeistoesineellä on oltava kiinteistöön tai rakennukseen nähden
1. paikallinen yhteys
2. taloudellinen yhteys.

Rakennuksen tarpeistoesineinä voidaan mainita esimerkiksi avaimet ja tikapuut. Tikapuissa voidaan ajatella sellainen sääntö, että tikapuut kuuluvat kiinteistöön silloin, kun ne on ruuvattu kiinteästi seinään tai katolle kiinni. Irtonaisena räystästä vasten nojaavat tikapuut ovat omistajansa irtaimistoa. Tarpeistoeisneiden lajittelu tyhjentävästi ilman tarkkoja tietoja kiinteistöstä on kuitenkin todella haastavaa.

Kiinteistön luovutukseen luetaan myös kiinteistön lahja, ja siihen sovelletaan maakaaren säännöksiä. Lahjoitettaessa kiinteistöä, lahjanantaja voi pidättää itselleen tai muille henkilöille hallintaoikeuden lahjoitettuun kiinteistöön. On varsin tavallista, että esimerkiksi vanhemmat lahjoittavat lapsilleen kesämökkikiinteistön verosuunnittelun takia, mutta pidättävät itse hallintaoikeuden siihen.
Kun lahjoituksen kohteena on kiinteistö, johon hallintaoikeus pidätetään, on noudatettava yleisiä kiinteistön kaupan muotovaatimuksia. Lahjanantajan ja lahjansaajan on allekirjoitettava lahjakirja, jonka julkinen kaupanvahvistaja on vahvistettava. Hallintaoikeuden pidättäminen on myös merkittävä lahjakirjaan. Lahjakirjassa on tarkasti yksilöitävä lahjan kohde. Näin ollen jos lahjakirjassa ei ole erikseen mainittu lahjanantajan hallintaoikeuden pidättämistä kiinteistön irtaimistoon, voidaan kiinteistöön ainesosa- ja tarpeistoesineinä kuuluvien esineiden omistus- ja hallintaoikeuden katsoa kuuluvan lahjansaajalle.

Kiinteistön irtaimiston omistus- ja hallintaoikeuden jaottelu ilman lahjakirjaan tutustumista on kuitenkin vaikea yksiselittesesti selvittää, joten asian perinpohjaiseksi ratkaisemiseksi suosittelen olemaan yhteydessä Minilexin lakipuhelimeen 060012450.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]