Minilex - Lakipuhelin

Oman laitteen vuokraaminen yksityishenkilönä ja sopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hei, haluaisin vuokrata omistamaani rentoutuspatjaa yksityishenkilönä toiselle henkilölle tai muille käyttäjille. Koska vakuutus ei kata toisen käytössä olevan omaisuuden vahinkoa, koska en ole yrittäjä, tarvisin apua vuokrasopimuksen teossa. Mitä seikkoja siinä pitäisi olla, että sopimus on pätevä ja en joudu vaikeuksiin ristiriitatilanteessa jos esim. Asiakas on rikkonut laitetta - voinko velvoittaa korvaaman aiheuttaman vahingon, pitäisikö edellyttää että hänellä on vakuutus voimassa. Patjan käytölle on vasta aiheita, ja ilmoitan niistä mutta asiakas on itse omalla vastuulla laitetta käyttämässä jos tulee jokin terveydellinen ongelma. Tämäkin varmaan pitää mainita. Perintätoimiston kautta voi varmaan laittaa uuden laskun esim tilanteessa että laitetta ei palauteta (varkaus)koko summan?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Irtaimen esineen, jollainen rentoutuspatja on, vuokrasta on hyvin niukalti säännöksiä laissa. Tämän vuoksi irtaimen esineen vuokraan sovelletaan lähtökohtaisesti yleisiä sopimusoikeudellisia säännöksiä ja periaatteita.
Vuokranantajalla ja vuokralaisella vapaus sopia keskenään, miten vuokrasuhde järjestetään ja mikä on vuokrasopimuksen sisältö. Koska irtaimen esineen vuokrasta ei ole säännöksiä, on vuokrasopimuksen sisältöön syytä kiinnittää erityistä huomiota, sillä se määrittää osapuolten väliset suhteet. Mahdollisessa riitatilanteessa voi olla hyvin vaikea näyttää, kuka on oikeassa ja kuka väärässä, jos vuokrasopimus on puutteellinen.
Mallia vuokrasopimuksen laatimiseen voi ottaa esimerkiksi asuinhuoneiston vuokrasopimuksesta. Keskeisiä seikkoja ovat sopimuksen osapuolet ja heidän yhteystietonsa, vuokrauskohde, vuokra-aika, vuokran määrä ja sen eräpäivä sekä osapuolten allekirjoitukset. Vuokrasopimuksessa voidaan sopia myös nimenomaisesti vuokrattavan esineen käyttötarkoituksesta ja -tavasta. Tässä yhteydessä voidaan sopia lisäksi sopia vuokralaisen vahingonkorvausvastuusta, jos hän vahingoittaa vuokraesinettä. Jo lain perusteella vuokralainen vastaa vahingosta, jonka hän on aiheuttanut vuokraesineelle tahallaan tai huolimattomuudesta. Vuokralainen vastaa myös esineelle tapaturman johdosta aiheutuneesta vahingosta. Jos on sovittu erikseen esineen käyttötarkoituksesta tai -tavasta, vuokralaisen vahingonkorvausvastuu on ankaraa, mikäli hän käyttää esinettä sovitusta poikkeavaan tarkoitukseen ja esineelle aiheutuu tämän vuoksi vahinkoa. Vuokrasopimuksessa voidaan sopia myös toisin vahingonkorvausvastuusta tai toistaa edellä mainittuja seikkoja. Vakuutuksen olemassaolon ei ole edellytys vahingonkorvausvastuulle.
On ehdottomasti syytä mainita, että laitteen käyttö tapahtuu asiakkaan omalla vastuulla. Muutoin vastuu asiakkaalle aiheutuneesta vahingosta voidaan katsoa kuuluvan vuokranantajalle.
Yksityishenkilöt voivat tehdä sopimuksia laskujen perinnästä perintätoimistojen kanssa internetin välityksellä. Jos vuokraesinettä ei palauteta, kyseessä voi olla myös rikoslain mukainen varkaus, josta voi tehdä rikosilmoituksen poliisille.
Irtaimen esineen vuokrasopimuksen laatimisessa saattaa olla suositeltavaa konsultoida lakimiestä, jotta saadaan aikaan laadukas ja omaa tarvetta parhaiten vastaava kokonaisuus.


Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]