Minilex - Lakipuhelin

Omistusoikeus irtaimen kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Irtaimessa kaupassa tarkoitetaan tilannetta, jossa irtaimen omaisuuden omistusoikeus siirtyy myyjältä ostajalle vastiketta vastaan. Irtain omaisuus käsittää kaiken, mikä ei ole kiinteää omaisuutta, kuten kiinteistöt. Esimerkkejä irtaimesta omaisuudesta ovat esimerkiksi hatut, koirat ja moottoripyörät. Omistusoikeuden siirtyminen on keskeinen osa irtainta kauppaa. Siksi esimerkiksi auton vuokraamista tai lainaamista ei voida tulkita irtaimena kauppana. Irtaimen omaisuuden omistusoikeus voi vaihtaa omistajaa myös lahjoituksen kautta, ei ainoastaan kaupan välityksellä. Kuitenkin irtaimessa kaupassa on aina kyse omistusoikeuden siirtymisestä vastiketta vastaan, yleisimmin rahana.

Irtaimessa kaupassa tavaran omistusoikeus siirtyy pääsääntöisesti myyjältä ostajalle tavaran luovuttamishetkellä. Samalla siirtyy yleensä myös ns. vaaranvastuu, mikä tarkoittaa sitä, että ostaja vastaa tavaran vahingoittumisesta luovutuksen jälkeen, eikä myyjä ole enää vastuussa mahdollisista vahingoista. Omistusoikeuden siirtyminen merkitsee sitä, että ostaja voi määrätä tavarasta omistajan tavoin, kun taas myyjän määräysvalta päättyy. Omistusoikeus antaa henkilölle yksinomaisen, suojatun käyttöoikeuden esineeseen.

Ostajan kannalta omistusoikeuden siirtyminen luovutuksen yhteydessä voi olla epätarkoituksenmukaista, jos maksua ei ole vielä suoritettu. Näissä tilanteissa luotto- ja osamaksukaupoissa sovitaan usein ns. omistuksenpidätysehdosta. Omistuksenpidätysehto tarkoittaa sitä, että myyjä säilyttää omistusoikeuden tavaroihin, kunnes koko kauppasumma on maksettu. Jos ostaja ei maksa sovittua vastiketta, myyjällä on oikeus purkaa kauppa ja vaatia tavaran palauttamista.

Kauppalaki asettaa kuitenkin turvaehdon ostajalle tämän myyjän takaisinottovelvollisuuden yhteydessä. Myyjä voi lain mukaan purkaa kaupan vain, jos hän on pidättänyt itselleen oikeuden siihen tai jos ostaja torjuu tavaran. Omistuksenpidätysehdosta on myös sovittava ennen tavaran luovutusta ostajan hallintaan. Jos harkitset omistuksenpidätysehdon pätevyyttä omassa kauppasopimuksessasi, on suositeltavaa ottaa yhteyttä minilexin lakimiehiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]