Minilex - Lakipuhelin

Irtaimen kaupassa voi olla oikeudellinen virhe

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Irtaimen kaupassa tavaraa voi rasittaa oikeudellinen virhe. Myyjä on irtaimen kaupassa vastuussa siitä, että on oikeutettu myymään tavaran siten, että ostajasta tulee tavaran uusi omistaja. Tavaraan kohdistuu oikeudellinen virhe silloin, kun tavaran omistaa joku muu kuin myyjä tai kun tavaraa rasittaa ostajaa sitova sivullisen oikeus. 

Oikeudellinen virhe voi syntyä silloin, kun tavara on varastettu eikä myyjällä tällöin ole oikeutta luovuttaa varastettua tavaraa eteenpäin. Tällaista oikeutta ei ole myöskään silloin, kun myyjällä omistusoikeuden sijasta on ollut tavaraan esimerkiksi pelkästään käyttöoikeus vuokra- tai lainasopimuksen perusteella. Vaikka myyjä omistaisi tavaran, ei hän saa välttämättä luovuttaa sitä eteenpäin, mikäli tavaraa rasittaa rajoitettu esineoikeus, kuten pidätys- tai panttioikeus.

Jos sivullinen väittää, että hänellä on tavaraan kohdistuva oikeus, voi tavaran ostaja vedota myyjää vastaan oikeudelliseen virheeseen. Ostajan ei tarvitse näin ollen jäädä odottamaan, vahvistetaanko sivullisen oikeus oikeudenkäynnissä. Oikeudellinen virhe voi syntyä myös kaupanteon jälkeen, jos esimerkiksi sivullinen henkilö on saanut pantti- tai pidätysoikeuden tavaraan. Ostaja ei kuitenkaan voi vedota oikeudelliseen virheeseen, mikäli on sovittu, että ostaja ottaa tavaran vastaan sivullisen oikeudesta johtuvin rasituksin. Ostajalla on kuitenkin oikeus korvaukseen vahingosta, joka johtuu kaupantekohetkellä olemassa olleesta oikeudellisesta virheestä. Edellytyksenä on, että ostaja ei tiennyt eikä hänen olisi pitänytkään tietää oikeudellisesta virheestä.  

Tavaran ostaja voi oikeudellisen virheen seurauksena vaatia vahingonkorvauksen lisäksi virheen korjaamista, uutta toimitusta, hinnanalennusta tai kaupan purkamista. Irtaimen kauppaan liittyvissä asioissa sinua avustavat Minilexin lakimiehet, joten älä epäröi ottaa yhteyttä.

 

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa