Minilex - Lakipuhelin

Omistusoikeuden siirtyminen irtaimen kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Irtaimen kaupalla tarkoitetaan irtaimen esineen omistusoikeuden siirtämistä lähtökohtaisesti vastiketta vastaan. Omistus- ja hallintaoikeus voivat siirtyä ostajalle yhtäaikaa, mutta on mahdollista sopia, että siirtyminen tapahtuu eriaikaisesti. Omistusoikeus voidaan siirtää ostajalle, vaikka hallintaoikeus säilyisi vielä myyjällä. Toisaalta on katsottu, että ostajan hallinnassa olevan esineen omistusoikeus voidaan pysyttää edelleen myyjällä. Jos myyjä on kuitenkin luovuttanut esineen ostajan haltuun eikä pidättänyt omistusoikeutta itsellään, ei hänellä ole mahdollista saada esinettä ostajalta takaisin, vaikka ostaja olisi laiminlyönyt kauppahinnan maksamisen. Yleisesti noudatettavan sopimusteorian mukaan suoja myyjän velkojia vastaan syntyy jo sopimuksen perusteella. Esineen katsotaan tällöin kuuluvan ostajan konkurssipesään. 

Irtaimen esineen osalta hallinnan perusteella on usein mahdollista tehdä päätelmiä siitä, kenen varallisuuteen esine kuuluu.  Hallinnan luovutus kauppalain mukaan voi tapahtua joko noutokaupan tai kuljetuskaupan turvin. Noutokaupassa tavara tulee pitää ostajan noudettavissa siellä, missä myyjällä oli kaupantekohetkellä liikepaikka. Taravara on tällöin luovutettu, kun ostaja on ottanut sen hallintaansa. Kuljetuskaupassa sen sijaan tavara kuljetetaan ostajalle ja luovutuksen ajankohta on riippuvainen siitä, huolehtiiko tavaran kuljettamisesta rahdinkuljettaja vai itse myyjä.  

Esimerkiksi osamaksukaupassa on tavallista, että omistusoikeus siirtyy ostajalle vasta, kun kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu. Ennen kuin kauppahinta ollaan maksettu kokonaisuudessaan, ostaja ja myyjä ovat niin sanotussa välitilassa kaupan kohteen suhteen. Ehdollisuus voidaan muotoilla purkavaksi tai lykkääväksi ehdoksi niin irtaimen, kuin kiinteän esineen kaupassa. Ehdollisuutta käytetään erilaisten etujen suojaamiseksi. Huolimatta omistuoikeuden siirtymisestä, lähtökohtaisesti vaaranvaastuu tavarasta siirtyy ostajalle, kun tavara on luovutettu.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa