Minilex - Lakipuhelin

Velallisen määräysvalta konkurssipesässä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velallinen menettää oikeuden määrätä konkurssipesään kuuluvasta omaisuudesta konkurssin alettua. Tällä tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että velallinen menettää käyttö- ja hallintaoikeuden konkurssipesään kuuluvaan omaisuuteen. Sen sijaan omistusoikeus säilyy. Pesänhoitaja ottaa haltuunsa, velallisen myötävaikutuksella, pesään kuuluvan omaisuuden, kirjanpitoaineiston sekä asiakirjat.

Konkurssivarallisuuden hallinnasta päättävät viime kädessä velkojat (velkojainkokouksen päätöksellä). Pesänhoitaja käyttää kuitenkin ensi vaiheessa päätösvaltaa ottaen harkintansa mukaan konkurssipesään kuuluvan omaisuuden hallintaansa. Pesänhoitaja saa tarvittaessa poliisilta virka-apua. Yleensä heti otetaan haltuun yrityksen rahoitusomaisuus sekä muu helposti hukattava arvovarallisuus, kun muunlainen yritysomaisuus jätetään tavallisesti velallisen hallintaan. Tällä turvataan konkurssivelallisen liiketoiminnan jatkumista.

Vaikka velallisen konkurssipesään kuuluvasta omaisuudesta tekemä oikeustoimi ei lähtökohtaisesti sido konkurssipesää, voi oikeustoimi olla sitova, jos se on tehty ennen kuin konkurssi oli alkanut eikä toinen osapuoli tiennyt eikä hänen pitänytkään tietää, ettei velallisella ollut oikeutta määrätä omaisuudesta. Tätä kutsutaan vilpittömän mielen suojaksi. Samanlaista vilpittömän mielen suojaa sovelletaan myös velalliseen oikeuteen vastaanottaa maksuja konkurssissa.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa