Minilex - Lakipuhelin

Tarvitaanko kiinteistön myyntiin aviopuolison suostumus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuoliso ei saa ilman puolisonsa kirjallista suostumusta myydä tai luovuttaa sellaista kiinteistöä, joka on tarkoitettu käytettäväksi puolisoiden yhteisenä kotina. Kyseinen suostumus tarvitaan siis, vaikka henkilö omistaisi yksin kyseessä olevan kiinteistön. Kyse on ns. vallinnanrajoituksesta.

Puolison suostumusta ei kuitenkaan tarvita, jos luovutettava omaisuus on tarkoitettu käytettäväksi pääasiallisesti muuhun tarkoitukseen kuin puolisoiden yhteiseksi kodiksi. Tällöin edellytetään lisäksi, että kotia ja siihen liittyvää maa-aluetta ei voida jättää luovutuksen ulkopuolelle alentamatta merkittävästi kiinteistön arvoa. Omistajapuoliso on kuitenkin oikeutettu luovuttamaan esimerkiksi vapaa-ajan kiinteistön tai peltomaata ilman toisen puolison lupaa. Tulee myös huomata, että aviopuoliso voi vielä kaupan jälkeenkin antaa tarvittavan suostumuksen hyväksymällä kaupan.

Jos puoliso on luovuttanut kiinteistön edellä mainittujen sääntöjen vastaisesti, voi toinen puoliso nostaa kanteen kolmen kuukauden kuluessa saatuaan tiedon tapahtuneesta. Kyseinen oikeustoimi voidaan tällöin julistaa pätemättömäksi. Omaisuuden luovutus tulee kuitenkin päteväksi, jos uudelle omistajalle on jo myönnetty lainhuuto. Tällöin edellytetään lisäksi, ettei kyseinen luovutuksensaaja tiennyt eikä hänen pitänytkään tietää, ettei omistajapuolisolla ollut oikeutta luovuttaa kyseistä kiinteistöä.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]