Minilex - Lakipuhelin

Ostajan maksuviivästyksen seuraamukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajan maksuviivästyksellä tarkoitetaan sitä, että ostaja ei maksa kauppahintaa ajoissa. Yleensä myyjällä on ostajan maksuviivästystilanteessa käytettävänään kaksi vaihtoehtoista seuraamusten yhdistelmää.

Myyjä voi ensinnäkin pysyä kaupassa ja vaatia maksua sekä viivästyskorkoa kauppahinnalle. Jollei myyjä ole myöntänyt luottoa tai maksunlykkäystä ostajalle, hän voi myös pidättää tavaran itsellään, kunnes kauppahinta maksetaan. Myyjän ei siis tarvitse luovuttaa tavaraa ostajalle maksun viivästystilanteessa. Poikkeuksellisesti voi myyjä ostajan maksuviivästystilanteissa vaatia myös vahingonkorvausta: esimerkiksi silloin, jos ostajan maksu viivästyy, mutta hän sittemmin peruuttaakin kaupan, jonka kohteena oli mittatilaustyö. Jos myyjä kärsii peruutuksesta vahinkoa, on myyjällä tällöin oikeus vahingonkorvaukseen.

Myyjä kuitenkin menettää oikeutensa vaatia kauppahinnan maksamista tilanteessa, jossa tavaraa ei ole vielä luovutettu, jos hän viivyttelee kohtuuttoman kauan vaatimuksen esittämisessä. Myyjän viivytellessä ostaja voi nimittäin luulla, että kauppa on purkautunut hänen ja myyjän välillä. Tämän vuoksi myyjän on oltava aktiivinen ja esitettävä vaatimuksensa piakkoin maksun erääntymisen jälkeen, mikäli hän haluaa pysyä kaupassa. Toisaalta myös ostajan kannattaa oltava valppaana maksun eräpäivän jälkeen ja otettava yhteyttä myyjään, jos hän vielä on kiinnostunut tavaran hankkimisesta itselleen.

Myyjä voi toisaalta myös purkaa kaupan tai sen osan ostajan maksuviivästyksen vuoksi, jos viivästys merkitsee olennaista sopimusrikkomusta, ja vaatia vahingonkorvausta ostajalta. Sopimusrikkomuksen olennaosuutta arvioidaan tapauskohtaisesti. Tällöin pohditaan esimerkiksi, kuinka pitkä viivästys on kyseessä ja minkälainen tavara on kaupan kohteena. Lisäksi arvioinnissa otetaan huomioon, jos ostaja on jo maksanut osan kauppahinnasta myyjälle.

Kaupan purkaminen tulee kyseeseen myös silloin, kun myyjä on ensin vaatinut ostajalta maksun suorittamista, mutta tuloksetta, tai kun ostaja ei maksa myyjän antaman lisäajankaan kuluessa kauppahintaa. Jos ostaja on saanut tavaran hallintaansa, myyjä saa purkaa kaupan vain, jos hän on pidättänyt itselleen oikeuden siihen tai jos ostaja torjuu tavaran.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa