Minilex - Lakipuhelin

Milloin on kyseessä ostajan viivästys?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajan viivästys on kysymyksessä, jos ostaja ei maksa kauppahintaa joko oikeaan aikaan tai lainkaan. Ostajan viivästys tulee kysymykseen myös silloin, kun ostaja on suorittanut maksun ajoissa, mutta maksettu summa on pienempi, kuin oli sovittu. Ostajan tulee täyttää myötävaikutusvelvollisuutensa kaupan suhteen. Ostajan myötävaikutusvelvollisuuden laiminlyöntiä on esimerkiksi se, että ostaja ei toimita myyjälle tavaran valmistamista varten tarvittavia piirustuksia tai hanki tarvittavia viranomaislupia kauppaa varten.

Myyjä ei kuitenkaan saa vedota ostajan viivästykseen virheenä, jos kyseinen viivästys johtuu myyjästä tai hänen puolellaan olevasta seikasta. Ostaja viivästyksestä ei ole kysymys esimerkiksi silloin, jos maksu saapuu perille liian myöhään myyjän laskuun sisällyttämien virheellisten tietojen vuoksi.

Ostajan maksuvelvollisuus käsittää myös tietyt toimenpiteet, joiden tarkoituksena on mahdollistaa maksun suorittaminen tai varmistaa myyjän saatava. Jos on esimerkiksi sovittu, että ostajan on hyväksyttävä vekseli, ja ostaja ei ole sitä sovitussa ajassa hyväksynyt, kysymyksessä katsotaan olevan ostajan viivästys. Myös muun sopimuksessa edellytetyn maksuvelvollisuuden laiminlyömistä, kuten vakuuden asettamisen rikkomista, pidetään maksuviivästyksenä.

Ostajan viivästyksen vuoksi myyjä saa vaatia maksua, sopimuksen täyttämistä muuten tai purkaa kaupan sekä lisäksi vaatia vahingonkorvausta. Hän saa myös pidättää tavaran itsellään sekä vaatia korkoa myöhästyneelle maksulle.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa