Minilex - Lakipuhelin

Mikä on esisopimus kiinteistökaupassa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Esisopimuksella tarkoitetaan alustavaa sopimusta kiinteistön kaupasta. Kyseinen sopimus on tehtävä kirjallisesti ja kaupan osapuolten tai heidän asiamiestensä tulee allekirjoittaa se. Julkisen kaupanvahvistajan on myös vahvistettava esisopimus sen allekirjoittajien läsnä ollessa. Esisopimuksessa on mainittava päivä, jolloin kiinteistön kauppa on viimeistään tehtävä, sekä ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tehdään. Kauppahinta ja mahdollinen muu vastike voidaan kuitenkin jättää myöhemmin sovittaviksi esisopimuksessa mainittujen perusteiden mukaisesti. On tärkeää huomata, että jos esisopimuksen voimassaoloaikaa ei ole määrätty, se on voimassa viisi vuotta sopimuksentekopäivästä.

Kaupan osapuolella on oikeus vaatia kanteella toista osapuolta tekemään kiinteistön kauppa esisopimuksessa sovituilla ehdoilla. Osapuolella on myös oikeus saada korvaus esisopimuksen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta. Mikäli kiinteistö on vastoin esisopimusta luovutettu jollekin muulle, on esisopimuksessa tarkoitetulla ostajalla oikeus saada korvaus vahingostaan myyjältä.

 

Yhteenveto

 

  • Esisopimus on alustava, kirjallisesti tehtävä sopimus kiinteistön kaupasta.
  • Sopimukseen tarvittavat elementit ovat kaupan osapuolten, sekä heidän asiamiestensä allekirjoituksen, julkisen kaupanvahvistajan allekirjoitus, ja kauppaa koskevat ehdot, kuten viimeinen päivämäärä, joilloin kauppa pitää suorittaa.
  • Sopimus on voimassa sopimuksessa määritetyn ajan, mutta jollei päivämäärää ole määritetty, esisopimus on voimassa 5 vuotta.
  • Sopimuksella voi vaatio kaupan toista osapuolta tekemään kauppa ehtojen mukaisesti, ja sopimusta rikkoessa toisella osapuolella on oikeus vaatia korvaussta mahdollisista haitoista esisopimukseen vedoten.

 

Summary in English

 

  • Preliminary sales agreement is a written contract, where the parties of the sale can agree on the terms of the sale before the actual purchase.
  • The preliminary sales agreement has to include signatures from both of the parties as well as the signatures from their representativees, and the terms of the agreement, like the last day to complete the purchase. The agreement is viable for five years, unless the parties agree to earlier date.
  • With the agreement, the parties can demand the purchase to take place according to the terms of the contract and if one of the parties breaks the contract, the other party has the right to get compensation based on the contract.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

1. Miten esisopimus toimii ja miten se laaditaan?

Esisopimus tehdään, kun halutaan sopia kiinteistön kaupasta etukäteen, ja siihen voidaan sopia kaupan yksityiskohdista. Esisopimus laaditaan yhdessä kaupan toisen osapuolen kanssa. Valmiin esimerkkipohjan löydät tämän artikkelin lopusta: https://www.minilex.fi/a/kiinteist%C3%B6n-ostotarjous-ja-esisopimus

2. Onko esisopimus pakko laatia ennen varsinaista kauppasopimusta?

Esisopimusta ei ole pakko tehdä, mutta sen laatimalla voi turvata kiinteistökaupan esimerkiksi muutaman vuoden päähän, jos tietää haluavansa suorittaa kaupan tulevaisuudessa. Siihen voidaan myös sopia ehdot kauppaan tai päättää kiinteistön hinnasta etukäteen.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]