Minilex - Lakipuhelin

Hallinnanjakosopimus kiinteistön kauppakirjassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan myydä useammalle ostajalle yhteisesti, jolloin he omistavat kiinteistön määräosaisesti. Kauppakirjaan on merkittävä kiinteistön kaupan kohde eli luovutettava kiinteistö, kaupan osapuolet eli myyjä ja ostaja(t), luovutustarkoitus sekä kauppahinta. Kun kiinteistöllä on kaksi tai useampi yhteinen omistaja, he omistajat maapohjan määräosin yhteisesti. Tekemällä hallinnanjakosopimuksen kiinteistön omistajat sopivat kiinteistön hallinnan jakamisesta silloin, kun kiinteistöä ei ole tarkoituksenmukaista lohkoa tai halkoa omistajien kesken niin, että niistä muodostuvat itsenäiset kiinteistöt.

Hallinnanjakosopimus on kirjaamiskelpoinen erityinen oikeus kiinteistöön ja se on tavallinen paritalokiinteistön tai yhteisomistuksessa olevan kiinteistön omistuksesta sovittaessa. Hallinnanjakosopimuksen osapuolet omistavat määräosaisesti koko maapohjan, mutta sopivat maapohjan hallinnasta, sitä koskevista velvollisuuksista, yhteisesti hallittavista alueista ja kiinteistön mahdollisesta jakamisesta hallinnanjakosopimuksella. Hallinnanjakosopimus kirjataan kiinteistötietorekisteriin ja se tekee siitä sitovan sopimuksen kolmansiin osapuoliin nähden, kuten panttioikeuden haltijoita ja seuraavia omistajia kohtaan.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Hallinnanjakosopimus on luonteeltaan tavallinen sopimus, joka ei ole pakollinen kiinteistön kauppakirjassa eikä sitä ole edellytetty tehtäväksi kiinteistön kauppakirjaa tehdessä. Sitä ei siis myöskään tarvitse tehdä noudattaen kiinteistön kauppakirjan määrämuotoa. Kiinteistön yhteisomistajat voivat halutessaan tehdä hallinnanjakosopimuksen, mikä onkin järkevää riitatilanteiden välttämiseksi. Hallinnanjakosopimus ei ole sopimus kiinteistön omistuksesta, vaan sen hallinnasta, ja kun sellainen on tehty, on se tarpeen rekisteröidä kiinteistörekisteriin. Hallinnanjakosopimus edellyttää vain omistajaosapuolten yksimielisyyttä sovituista asioista, jonka he vahvistavat omilla allekirjoituksillaan.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa