Minilex - Lakipuhelin

Ammattitauti - KKO:2000:105

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ammattitauti

Tapauksessa KKO:2000:105 oli kysymys ammattitaudista. Vakuutusyhtiö katsoi, ettei kivityöntekijän saamat nivelvaivat olleet sellaisia vaivoja, jotka olisivat aiheutuneet hänen työstään ja ei suostunut korvaamaan kuluja ammattitautina. Ammattitautilain 1 §:n 1 momentin mukaan ammattitaudilla tarkoitetaan sairautta, joka työssä todennäköisesti on pääasiallisesti aiheutunut fysikaalisista, kemiallisista tai biologisista tekijöistä.

A haki muutosta tapaturmalautakunnasta, mutta se hylkäsi valituksen. Perusteluissa lautakunta mainitsee, ettei ollut osoitettu vamman todennäköisesti pääasiallisesti aiheutuneen työstään eikä se ollut myöskään äkilliseen, ulkoiseen, odottamattoman tekijän johdosta aiheutunut tapaturma tai laissa mainittu lihaksen tai jänteen kipeytyminen.

Valitettuaan vakuutusoikeuteen, A ei vieläkään saanut toivomansa ratkaisua. A haki vielä valituslupa korkeimpaan oikeuteen, jonka ohella terveydenhuollon oikeusturvakeskus antoi vielä siltä pyydetyn lisälausunnon.

A on työssään joutunut käsittelemään 60-100 kilon painoisia kiviä ajoittain kädet kohotettuina yli hartiatason. Lääkärintodistuksessa vaivan mainittiin olevan olkanivelissä, mikä sinällään tukee kantajan väitettä. A:lle tehtiin myös olkaleikkaus, jonka operoinut kirurgi sanoi vaivan syntyneen työperäisenä ja siksi ammattitautina.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus pyysi useilta asiantuntijoilta ja päätyi lopulta siihen, että voidaan katsoa vamman syntyneen raskaassa työssä. Korkein oikeus päätyi samaan, vaikkei yksittäistä tapaturmaa ollut. Vakuutusoikeuden päätöslauselma kumottiin ja korkein oikeus määräsi vakuutusyhtiön korvaamaan A:lle lainmukaisen korvauksen.

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]