Minilex - Lakipuhelin

Puolitoista vuotiaan lapsen oikeus saada korvausta kärsimyksestä – KKO:2004:2

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Vahingonkorvaus
    Korvattava vahinko
    Henkinen kärsimys

Tapaukseen liittyen A oli tuomittu hätävarjelun liioitteluna B:n törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta vankeusrangaistukseen. B:llä oli puolitoista vuotias lapsi, jonka luota hän oli muuttanut pois noin kuukausi ennen kuolemaansa johtaneita tapahtumia. Tapauksessa oli kyse surmansa saaneen läheiselle aiheutetun kärsimyksen korvaamisesta ja siitä, voiko puolentoista vuoden ikäiselle lapselle aiheutua tällaista kärsimystä.

Käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen kärsimyksen korvaamisesta. Sen mukaan puolitoista vuotias, joka asui kyseessä olevan vanhemman kanssa eri taloudessa, ei voinut ymmärtää tapahtunutta, eikä siten ollut oikeutettu korvaukseen. Hovioikeus oli tuomiossaan toista mieltä ja velvoitti A:n suorittamaan korvauksia henkisestä kärsimyksestä. Hovioikeuden mukaan puolentoista vuoden iästään huolimatta lapsen voidaan olettaa ymmärtävän vanhempansa poissaolo ja kärsimystä voi aiheuttaa ainakin menetyksen tunteen kokeminen. B oli tavannut lastaan säännöllisesti, vaikka he eivät asuneet samassa taloudessa.

Korkein oikeus kumosi hovioikeuden tuomion koskien korvauksia henkisistä kärsimyksistä ja vapautti A:n korvausten maksamisesta. Korkein oikeus totesi, että kyseessä oleva korvaus on hyvitystä läheisen ihmisen yllättävästä menetyksestä aiheutuvasta, lähinnä suruun ja menetyksen tunteeseen rinnastuvasta kärsimyksestä. Lähtökohtana on, että kärsimystä voidaan olettaa aiheutuneen eikä sitä tarvitse erikseen selvittää. Vanhemman menetys ei kuitenkaan itsessään ole tähän korvaukseen oikeuttava vahinko, vaan kärsimys on riippuvainen teon luonteesta.

Korkein oikeus myönsi, että jopa sylilapsi voi reagoida perhettä kohdanneeseen suruun, mutta piti ilmeisenä, ettei kyseisen ikäinen lapsi kykene ymmärtämään vanhemman poissaoloon johtaneita syitä. Vanhemman menetys puolitoista vuotiaalle lapselle voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia, mutta näiden korvaamisesta ei korkeimman oikeuden mukaan ole kyse tilanteessa, jossa arvioidaan oikeutta korvaukseen aiheutetusta kärsimyksestä. Lapsen henkiselle kehitykselle aiheutunut vahinko vanhemman kuoleman vuoksi ei ole lainsäädännössä säädetty korvattavaksi vahingoksi. Lapsen oikeus korvaukseen konkretisoituu muulla tavalla. Esimerkiksi vanhemman kuolema voi aiheuttaa lapselle elatuksen menetyksiä, joista voi saada korvausta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]