Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän oikeus tapaturmakorvaukseen - KKO:2001:102

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Tapaturmakorvaus
    Työntekijän tapaturmakorvaus

Tapauksessa oli kyse tilanteesta, jossa B Oy:n työntekijänä ollut A oli lopetettuaan työt yhdellä B Oy:n työmaista siirtynyt toiselle saman yhtiön työmaalle, jonka yhteydessä hänellä oli ollut väliaikainen asunto. Saapuessaan jälkimmäiselle työmaalle A oli havainnut, että elementtiasennuksen kanssa kaivattiin apua ja mennyt oma-aloitteisesti auttamaan työntekijöitä elementtiasennuksessa. Tällöin A oli loukkaantunut. Elementtien asennuksesta vastasi C Oy, mutta elementtien asennuksen suunnittelusta ja työnjohdosta vastasi tälläkin työmaalla B Oy. Tapauksessa tuli juridiselta kantilta arvioitavaksi, oliko A:n mahdollista saada loukkaantumisestaan korvausta työtapaturmana.

Vakuutusosakeyhtiö X katsoi, että A:n loukkaantuminen oli tapahtunut vapaa-ajalla eikä tapaturmavakuutuslain 4 §:n mukaisessa työssä. Tästä johtuen X ei myöntänyt A:lle tapaturmavakuutuslain mukaista korvausta. X otti päätöksessään huomioon myös sen, ettei A ollut työsuhteessa C Oy:n kanssa, joka oli vastannut elementtien asennuksesta työmaalla. 

Tapaturmalautakunta puolestaan kiinnitti huomionsa siihen, että A oli ensimmäiseltä työmaalta lähtiessään merkinnyt tuntikorttiin töidensä päättyneen kello 16.00, kun taas toisella työmaalla syntynyt vahinko oli aiheutunut kello 18.00. Kun A:lle ei oltu annettu ohjetta jatkaa töitä edellä mainitun kello 16.00 jälkeen, tapaturmalautakunta totesi, ettei A:n vahinko ollut tapahtunut tapaturmavakuutuslain 4 §:n mukaisessa työssä. Näin ollen tapaturmalautakunta hylkäsi A:n valituksen X:n tekemästä päätöksestä. Vakuutusoikeus ei puolestaan muuttanut tapaturmalautakunnan päätöstä asiassa.

Korkein oikeus otti arvioinnissaan ensinnäkin huomioon sen, että A oli tehnyt varsinaisten työtehtäviensä ohella B Oy:n lukuun myös muunlaisia töitä, joista B Oy oli maksanut hänelle palkan normaaliin tapaan. Tämän perusteella ja edellä kerrottuihin tapauksen olosuhteisiin nojaten korkein oikeus totesi, että A:n avustustyö elementtiasennuksen kanssa oli laskettavissa B Oy:n hyväksi tehdyksi työksi. Korkein oikeus katsoi tällöin, että A:n loukkaantuminen oli tulkittavissa tapaturmaiseksi ja että sen tuli katsoa tapahtuneen vapaa-ajan sijasta tapaturmavakuutuslain 4 §:n mukaisessa työssä. Näin ollen korkein oikeus kumosi vakuutusoikeuden päätöksen ja velvoitti X:n suorittamaan A:lle tapaturmavakuutuslain mukaisen korvauksen työtapaturman johdosta. Tätä prosessia varten korkein oikeus palautti asian vakuutusoikeuden hoidettavaksi.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]