Minilex - Lakipuhelin

Tapaturmakorvaus ja syy-yhteys - KKO:2011:29

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Tapaturmakorvaus
    Syy-yhteys

Korkeimman oikeuden tapauksessa 2011:29 A oli työskennellyt nuohoojana ja 2.8.2004 loukannut oikean polvensa, kun hänen jalkansa lipesi lapetikkailta ja vääntyi sisäänpäin. Tapaturma aiheutti A:lle tapaturmavakuutuslain nojalla korvattuja polven vammoja. Polveen oli lisäksi kehittynyt rustovaurioita vammojen seurauksena. Kysymyksessä olevat rustovauriot oikeuttivat tapaturmavakuutuslain mukaiseen korvaukseen.

Vakuutusyhtiö oli suorittanut A:lle tapaturmavakuutuslain mukaista korvausta työkyvyttömyyden ja sairaanhoitokulujen johdosta 28.2.2006 saakka. Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta hylkäsi A:n valituksen katsoen perusteluinaan, että tapaturmavammojen osuus A:n oikean polven oireilusta oli tullut riittävästi korvatuksi. Työkyvyn alentuman katsottiin olevan enää alle 10 % ja vammojen puolesta A:n katsottiin kykenevän nuohoojayrittäjän työhönsä. Enempi työkyvyn alenema ja sairaanhoidon tarve johtuivat magneettikuvauksessa syyskuussa 2005 todetuista rustomuutoksista polvilumpiossa, jotka lääketieteellisen kokemusperäisen tiedon mukaan ovat pääosin kuvatusta tapaturmasta riippumattomia ja alkavasta nivelrikkosairaudesta aiheutuneita.

Vakuutusoikeus muutti A:n valituksen johdossa tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnan päätöstä ja velvoitti vakuutusyhtiön suorittamaan korvausta polven ja eturistisideleikkauksen jälkeisestä polven epävakaisuudesta. Vakuutusoikeus kuitenkin hylkäsi valituksen polvilumpion rustomuutosten osalta.

Korkeimmassa oikeudessa kysymys oli siitä, oikeuttavatko A:n oikean polven rustovauriot tapaturmavakuutuslain mukaiseen korvaukseen. Korkeimman oikeuden käyttämien asiantuntija-arvioiden mukaan polven rustovauriot ovat todennäköisesti seurausta tapaturman aiheuttamista vammoista. Turmavakuutuslain soveltamista koskevassa oikeuskäytännössä tapaturman aiheuttaman vamman seurauksena aiheutunut vamma tai sairaus on oikeuttanut korvaukseen, jos sen on tiedetty voivan kehittyä sitä edeltävän vamman seurauksena, ja tapaturmaa hoidettaessa tai tutkittaessa syntyneiden komplikaatioiden on katsottu aiheutuneen tapaturmasta ja kuuluvan tapaturmavakuutuksen perusteella korvattavien vahinkojen piiriin. Asiassa ei ole ilmennyt muitakaan seikkoja, jonka perusteella syy-yhteys tapaturman ja rustovaurioiden välillä olisi katkennut.

Korkein oikeus katsoo, että polven rustovauriot oikeuttavat A:n korvaukseen. Se siis muuttaa vakuutusoikeuden päätöstä ja velvoittaa sen suorittamaan A:lle korvausta myös rustovaurioista.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]