- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kiinteistön myyminen ei ole ainoa tapa siirtää kiinteistön omistusta eteenpäin. Kiinteistö voidaan myös lahjoittaa, jolloin rahaa tai muuta vastiketta ei siirry vaihdossa. Mutta entä jos lahjan antaja tuleekin toisiin ajatuksiin? Onko niinkin merkittävän lahjan kuin kiinteistön peruuttaminen mahdollista?
Pääsääntönä henkilöiden välisissä sopimuksissa on, että ne on pidettävä. Lahjanlupauksen antaminen on myös eräänlainen sopimus. Lahjan peruuttaminen ja purkaminen on kuitenkin tietyin edellytyksin mahdollista. Myös tilanteessa, jossa lahja on jo täytetty, eli kiinteistö on esimerkiksi jo luovutettu lahjansaajan hallintaan, lahjan purkamiselle on oikeus tietyissä poikkeuksellisissa tapauksissa.
Lahjanantajalla on oikeus lahjoituksen purkamiseen, jos lahjansaaja rikkoo lahjaan liitettyä tarkoitemääräystä (esimerkiksi määräystä, jolla velvoitetaan lahjansaajaa avaamaan kiinteistö näyttelylle taikka museoksi) tai jos lahjansaaja rikkoo muuta lahjaan liittyvä merkityksellistä ehtoa. Lahjan purkamista vaaditaan kanteella. Kanne on kuitenkin nostettava vuoden kuluessa siitä, kun lahjanantaja sai tietää lahjansaajan rikkovan lahjaan liitettyä ehtoa. Tästä syystä lahjaan on syytä liittää jokin ehto, jonka nojalla lahjaa voidaan vaatia takaisin. Mikäli ehtoa ei ole, lahjaa ei laintulkinnan valossa voida pitää mahdollisena. Merkittävää on myös huomata, että lahjanantajan purkuoikeus katkeaa, jos lahjansaaja on luovuttanut (esimerkiksi myynyt tai lahjoittanut) lahjoitetun kiinteistön toiselle.
Lahjoituksen edellytysten katsotaan lisäksi raukeavan (merkityksellisen ehdon rikkomisen lisäksi) silloin, kun lahjansaaja tekee lahjanantajalle vääryyttä tai syvästi loukkaa tätä. Lahjan edellytyksenä voidaan näet pitää osapuolten välistä läheisyyttä.
Kun ollaan aikeissa lahjoittaa merkittävää omaisuutta, kuten kiinteistöä, on syytä konsultoida lakimiestä lahjakirjan ehtojen osalta, jotta voidaan varautua yllättäviinkin tilanteisiin. Lakimiehemme ovat käytettävissä.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.