Minilex - Lakipuhelin

Tila vai määräala

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tila on juridisesti itsenäinen maanomistuksen yksikkö, josta voidaan erottaa määräala. Määräala eroaa tilasta niin, että määräala käsittää kiinteistön rajoiltaan määrätyn alueen. Tilasta voidaan erottaa määräala. Tila on käsitteenä laajempi, siitä voidaan erottaa osia, joille voidaan myöntää määräalan lainhuuto. Tila on lohkottu itsenäinen yksikkö, esimerkiksi tontista. Määräala on aina osa jostain suuremmasta kiinteistöstä. Käytännössä samantyyppinen kohde voi olla tila tai määräalakin. 

Esimerkki: Metsäpalsta 

Jos maastoon ja karttaan on merkitty myytävän metsäpalstan alue myyjän omistamasta suuremmasta kiinteistöstä on kyseessä määräala. Tila on itsenäinen yksikkö, jolla on oma nimi ja rekisterinumero. Määräala on ainoastaan rajoiltaan määrätty alue. Myyty määräala, kuten metsäpalsta, voidaan muodostaa tilaksi, kun lohkominen tapahtuu ja syntynyt uusi tila merkitään rekisteriin. 

Määräala voidaan erottaa tilasta, mutta tilaa ei voida erottaa määräalasta. Määräala voi muuttua tilaksi, jolloin siitä voidaan edelleen erottaa määräaloja. Tilat ovat tavallisimpia maaseudulla, mutta niitä voi olla myös kaupungissa. Tilat muodostuvat kiinteistötoimituksissa. Tilat sijaitsevat asemakaava-alueen ulkopuolella, kun taas asemakaava-alueella sijaitsevat alueet ovat tontteja. 

Määräala ei ole kiinteistö, mutta määräala syntyy tavanomaisesti, kun kiinteistön omistaja luovuttaa rajoiltaan määrätyn alueen ulkopuoliselle. Kiinteistön määräalalle on haettava lainhuutoa, lainhuudon myöntäminen käynnistää lohkomistoimituksen automaattisesti. Määräalalle voi hakea rakennuslupaa. Määräaloista muodostuu lohkomisessa rekisteriyksiköitä. Määräalan kauppaan sovelletaan samoja muotovaatimuksia kuin kiinteistönkin kauppaan. 

Tarkentavat kysymykset selviävät yhteydenotolla lakimiehiimme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Tila on käsitteenä määräalaa laajempi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]