Minilex - Lakipuhelin

Sopimus kiinteistökaupasta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupasta tehtävä kauppakirja on ostajan ja myyjän välinen sopimus, jolla saadaan omistusoikeus kiinteistöön. Kiinteistönkauppa tulee tehdä aina maakaaren muotovaatimusten mukaisesti ollakseen sitova. Lisäksi laissa on joitain pakottavia säännöksiä kaupan ehdoista.

Sopimus kiinteistön kaupasta on tehtävä kirjallisesti. Myyjän ja ostajan tai heidän asiamiehensä on myös allekirjoitettava kauppakirja. Kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Vaihtoehtoisesti sopimus voidaan tehdä myös sähköisesti kaupankäyntijärjestelmässä.

Sopimuksen vähimmäissisällön osalta kauppakirjasta on käytävä ilmi luovutustarkoitus eli se, että myyjän ja ostajan on tarkoitus lopullisesti luovuttaa omistusoikeus myyjältä ostajalle. Lisäksi kauppakirjaan on merkittävä luovutettava kiinteistö, joka on siis yksilöitävä riittävän tarkasti. Esimerkiksi rekisterikiinteistön kohdalla riittävä selvitys on kiinteistötunnus tai rekisterinumero. Kauppakirjasta on käytävä ilmi kohteen sijaintikunta, maarekisterikiinteistön osalta kylä ja kiinteistön numero ja kaupunkikiinteistön osalta kaupunginosa, kortteli ja tontin numero. Kauppakirjasta pitää ilmetä myös kaupan osapuolet eli ostaja ja myyjä. Ostaja ei voi huudattaa saantoa, jos myyjän henkilöstä on epäselvyyttä. Ostajan osalta on käytävä vähintään ilmi, kenen nimissä kauppa tehdään ja mahdollinen valtuutus. Kauppakirjassa on lisäksi mainittava kauppahinta tai muu vastike. Riittävää on, että kauppahinta voidaan yksiselitteisesti laskea kauppakirjaan merkittyjen perusteiden mukaisesti. Maksutavasta voidaan lähtökohtaisesti sopia vapaasti. Jos myyjä ja ostaja ovat sopineet kauppakirjaan merkittyä suuremmasta kauppahinnasta tai muusta vastikkeesta, oikea kauppahinta määräytyy kauppakirjan perusteella. Myyjällä ei siis ole oikeutta saada perityksi enempää kuin mitä kauppakirjaan on merkitty.

Kiinteistön kaupan osapuolet voivat myös tehdä esisopimuksen, jolla sovitaan varsinaisen kaupan tekemisestä. Kiinteistöjen osalta myös esisopimus tulee tehdä edellä mainittujen muotosäännösten mukaisesti, jotta sen perusteella voidaan vaatia kaupan tekemistä. Esisopimukseen ei kuitenkaan tarvitse merkitä vielä kauppahintaa. Esisopimukseen tulee lisäksi merkitä päivä, jolloin kauppa on viimeistään tehtävä sekä ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tehdään. Esisopimus voi olla voimassa enintään viisi vuotta sen tekemisestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]