» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Ostajan tekemä ostotarjous ei kiinteistönkaupassa ole samalla tavalla sitova, kuin asunto-osakkeen kaupassa. Kiinteistönkaupassa osapuolia sitoo vain maakaaren säännösten mukaan tehty esisopimus.
Kiinteistön kaupassa tehty tarjous ja siihen annettu vastaus eivät ole sitovia. Vaikka ostotarjouksen yhteydessä olisi sovittu käsirahasta tai sopimussakosta, ostajan hyväksytty ostotarjous ei velvoita kumpaakaan osapuolta kaupan tekemiseen. Ostaja ei siis menetä maksettua käsirahaa eikä kumpikaan osapuoli ole velvollinen maksamaan sopimussakkoa kaupan tekemättä jättämisen vuoksi. Jos osapuolet ovat kuitenkin sopineet tekevänsä kiinteistön kaupan, mutta sopimusta ei ole tehty maakaaren esisopimuksen muoto- ja sisältövaatimusten mukaisesti, kaupan tekemisestä kieltäytyneen osapuolen on korvattava toiselle osapuolelle ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Jos käsirahaa on maksettu, osapuolen on palautettava siitä osa, joka ylittää edellä mainitut kustannukset.
» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Esisopimus on sopimus, jolla sopijapuolet sitoutuvat tekemään tulevaisuudessa niin sanotun pääsopimuksen. Esisopimuksella osapuolet voivat sitovasti sopia, että he myöhemmin tekevät kiinteistön kaupan. Esisopimuksessa voidaan myös sopia, että se sitoo vain toista osapuolta. Esisopimus on tehtävä samoja määrämuotoja noudattaen kuin varsinainen kiinteistönkauppa. Muutoin esisopimus on mitätön. Esisopimus on tehtävä kirjallisesti ja osapuolten on allekirjoitettava se. Lisäksi kaupanvahvistajan on vahvistettava esisopimus kaikkien esisopimuksen allekirjoittaneiden läsnä ollessa. Esisopimuksesta on käytävä ilmi luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö, sopimuksen osapuolet sekä kauppahinta. Esisopimuksessa on lisäksi mainittava se päivä, jolloin kiinteistön kauppa on viimeistään tehtävä sekä ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tehdään. Kauppahinta ja vastike voidaan kuitenkin sopia myöhemmin esisopimuksessa mainittujen perusteiden mukaisesti. Jos esisopimuksessa ei ole määrätty lainkaan voimassaoloaikaa, se on voimassa viisi vuotta sopimuksentekopäivästä.
Esisopimuksen osapuolella on oikeus vaatia kanteella toista osapuolta tekemään kiinteistön kauppa esisopimuksen mukaisilla ehdoilla. Lisäksi osapuolella on oikeus saada korvausta esisopimuksen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta. Jos sinulla on kysyttävää kiinteistönkauppaan, ostotarjoukseen tai esisopimukseen liittyen, me Minilexillä autamme mielellämme kaikissa näihin liittyvissä kysymyksissä.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa