Minilex - Lakipuhelin

Ostotarjous ja esisopimus kiinteistön kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajan tekemä ostotarjous ei kiinteistönkaupassa ole samalla tavalla sitova, kuin asunto-osakkeen kaupassa. Kiinteistönkaupassa osapuolia sitoo vain maakaaren säännösten mukaan tehty esisopimus.

Kiinteistön kaupassa tehty tarjous ja siihen annettu vastaus eivät ole sitovia. Vaikka ostotarjouksen yhteydessä olisi sovittu käsirahasta tai sopimussakosta, ostajan hyväksytty ostotarjous ei velvoita kumpaakaan osapuolta kaupan tekemiseen. Ostaja ei siis menetä maksettua käsirahaa eikä kumpikaan osapuoli ole velvollinen maksamaan sopimussakkoa kaupan tekemättä jättämisen vuoksi. Jos osapuolet ovat kuitenkin sopineet tekevänsä kiinteistön kaupan, mutta sopimusta ei ole tehty maakaaren esisopimuksen muoto- ja sisältövaatimusten mukaisesti, kaupan tekemisestä kieltäytyneen osapuolen on korvattava toiselle osapuolelle ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Jos käsirahaa on maksettu, osapuolen on palautettava siitä osa, joka ylittää edellä mainitut kustannukset.

Esisopimus on sopimus, jolla sopijapuolet sitoutuvat tekemään tulevaisuudessa niin sanotun pääsopimuksen. Esisopimuksella osapuolet voivat sitovasti sopia, että he myöhemmin tekevät kiinteistön kaupan. Esisopimuksessa voidaan myös sopia, että se sitoo vain toista osapuolta. Esisopimus on tehtävä samoja määrämuotoja noudattaen kuin varsinainen kiinteistönkauppa. Muutoin esisopimus on mitätön. Esisopimus on tehtävä kirjallisesti ja osapuolten on allekirjoitettava se. Lisäksi kaupanvahvistajan on vahvistettava esisopimus kaikkien esisopimuksen allekirjoittaneiden läsnä ollessa. Esisopimuksesta on käytävä ilmi luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö, sopimuksen osapuolet sekä kauppahinta. Esisopimuksessa on lisäksi mainittava se päivä, jolloin kiinteistön kauppa on viimeistään tehtävä sekä ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tehdään. Kauppahinta ja vastike voidaan kuitenkin sopia myöhemmin esisopimuksessa mainittujen perusteiden mukaisesti. Jos esisopimuksessa ei ole määrätty lainkaan voimassaoloaikaa, se on voimassa viisi vuotta sopimuksentekopäivästä.

Esisopimuksen osapuolella on oikeus vaatia kanteella toista osapuolta tekemään kiinteistön kauppa esisopimuksen mukaisilla ehdoilla. Lisäksi osapuolella on oikeus saada korvausta esisopimuksen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta. Jos sinulla on kysyttävää kiinteistönkauppaan, ostotarjoukseen tai esisopimukseen liittyen, me Minilexillä autamme mielellämme kaikissa näihin liittyvissä kysymyksissä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]