Minilex - Lakipuhelin

Myyjä perui kiinteistökaupan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistönkaupassa osapuolia sitoo vain maakaaren määrämuodossa tehty kauppakirja, tai kaupan tekemiseen sitouttava, myös määrämuodossa tehty esisopimus. Pätevästi tehdyistä sopimuksista vetäytyvä myyjä voidaan viime kädessä tuomioistuimen päätöksellä velvoittaa täyttämään sopimuksen mukainen kauppa.

Kiinteistökaupan esisopimuksessa sovitaan niistä ehdoista, joiden täyttyessä kaupat tehdään. Esisopimus voi siis raueta siihen, että sovitut ehdot eivät täyty, jolloin sopimuksen osapuolilla ei ole oikeutta vaatia kaupan tekemistä. Esisopimus voi olla voimassa enintään viisi vuotta sen tekemisestä. Esisopimuksessa voidaan myös sopia sopimussakosta sopimuksesta vetäytymisen seurauksena.

Jos osapuolet ovat sopineet kiinteistön kaupasta esisopimukselle asetettuja muotovaatimuksia noudattamatta, sopimus ei velvoita kaupan tekemiseen. Siitä huolimatta tällöinkin kaupan tekemisestä kieltäytyneen osapuolen on korvattava toiselle osapuolelle ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Jos käsirahaa on annettu, on edellä mainitut kustannukset ylittävä osa palautettava.

Lisäksi maakaaressa säädetään erikseen tilanteista, joiden perusteella myyjällä on oikeus vaatia kaupan purkamista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa