Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoitetaan määräalalla ja lohkomisella?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön määräala tarkoittaa rajoiltaan määrättyä aluetta kiinteistöstä. Määräala syntyy tyypillisesti siten, että kiinteistön omistaja luovuttaa tietyn, rajoiltaan määrätyn alueen toiselle henkilölle. Määräala on osa alkuperäistä kiinteistöä, kunnes se erotetaan omaksi kiinteistökseen lohkomalla. Lohkomisen seurauksena syntyvää uutta kiinteistöä kutsutaan lohkokiinteistöksi. Lohkottavaa (eli alkuperäistä) kiinteistöä kutsutaan emäkiinteistöksi ja jäljelle jäävää osaa emäkiinteistöstä kantakiinteistöksi.

Määräala on eri asia kuin määräosa, jolla puolestaan tarkoitetaan kiinteistön laskennallista osuutta, joka ilmaistaan murtolukuna. Määräosa voi olla esimerkiksi 1/2, 1/3 tai 1/4 kiinteistöstä. Kun kiinteistön määräosa luovutetaan, tulee ostaja tai muu luovutuksen saaja kiinteistön yhteisomistajaksi.

Lohkominen on tyypillisin kiinteistötoimitus ja se liittyy usein kauppaan, vaihtoon, lahjaan tai perintöön. Lohkomisessa määräalasta muodostetaan uusi kiinteistö sekä vahvistetaan muodostettavan kiinteistön rajat ja kiinteistöön kohdistuvat oikeudet. Määräalan saajan on ennen lohkomista haettava lainhuutoa ja kun määräalalle on myönnetty lainhuuto, tulee lohkominen automaattisesti vireille.

On myös mahdollista, että kiinteistön omistaja itse hakee oman kiinteistönsä lohkomista haluamiinsa osiin. Lohkomista on tällöin erikseen haettava maanmittaustoimistolta. Tieto uudesta kiinteistöstä merkitään kiinteistörekisteriin.

Lohkomisasiat käsitellään toimituskokouksessa, jossa myös asianosaisten olisi hyvä olla paikalla. Kokoukseen kutsutaan myös naapurikiinteistöjen omistajat, jos toimituksessa selvitetään kiinteistöjen epäselviä rajoja, naapuritilojen alueilla olevia teitä tai muita oikeuksia. Lohkomisen maastotöissä taas määritetään maastoon luovutuskirjassa sovitut rajat. Rajat merkitään maastoon rajamerkeillä. Lohkomistoimituksessa on myös huolehdittava uudelle kiinteistölle kulkemisesta, joka voi tapahtua yksityistien tai venepaikan avulla. Jos kiinteistöjen rajoissa on epäselvyyksiä, tulee tehdä rajankäynti, jossa selvitetään rajan paikka, rakennetaan tarvittavat rajapyykit ja merkitään tarvittaessa rajalinja maastoon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]