Minilex - Lakipuhelin

Milloin on kyseessä myyjän viivästys?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Myyjän suoritus on viivästynyt, jos tavaraa ei luovuteta lainkaan eli sopimus jää täyttämättä tai jos se luovutetaan liian myöhään. Myyjän viivästystilanne ei kuitenkaan oikeuta ostajaa vetoamaan viivästykseen virheenä, jos viivästys johtuu ostajasta tai ostajan puolella olevasta seikasta.

Noutokaupassa tavaran luovutus tapahtuu ostajan saadessa tavaran hallintaansa, joten ratkaisevaa myyjän viivästysvastuun muodostumisen kannalta on se, onko tavara ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa ostajan noudettavissa. Tavaran noutaminen myyjän liikepaikasta on esimerkki noutokaupasta. Jos myyjällä ei ole liikepaikkaa, noutaminen tapahtuu myyjän kotipaikalta. Yleensä osapuolet sopivat, mistä ostaja voi noutaa tavaran. Tällöin myyjän velvollisuus on järjestää asiat siten, että noutaminen on mahdollista sovitulla tavalla.

Jos tavara on kuljetettava ostajalle samalla paikkakunnalla tai alueella, jolla myyjä yleensä huolehtii samankaltaisen tavaran kuljetuksesta, luovutus tapahtuu ostajan saadessa tavaran hallintaansa. Myjällä on näin ollen vastuu tavaran saapumisesta ajoissa myös tällaisessa paikalliskaupassa, jossa myyjä toimittaa tai toimituttaa tavaran normaalille jakelualueelleen

Muissa tapauksissa eli kaukokaupassa myyjä ei olekaan vastuussa tavaran saapumisesta ajoissa, mikäli tavaran viivästys johtui ulkopuolisesta rahtifirmasta. Tällöin luovutushetki on se, jolloin myyjä luovuttaa kuljetettavan tavaran rahtifirmalle. Kuitenkin, mikäli myyjä on itse vastannut tavaran toimittamisesta tällaisessa kaukokaupassa, on luovutushetki puolestaan se, jolloin tavara annetaan ostajalle.

Jos tavara on myyty "vapaasti toimitettuna" määrätylle paikkakunnalle, sitä ei katsota luovutetuksi ennen kuin se on tullut perille tälle paikkakunnalle. Eli tällaisin toimitusehdoin toimitetun tavaran viivästymisessäkin päävastuu on myyjällä. Sillä, kuka toimitti tavaran ostajlle ja millä ehdoin, on näin ollen väliä arvioitaessa myyjän vastuuta tavaran viivästymisestä. On tosin huomattava, että osapuolet voivat sopia toimituslauseikkeissa toisin näistä edellä olevista ehdoista ja vastuista.

Mikäli osapuolet eivät ole sopineet luovutusajankohdasta ollenkaan, on myyjän luovutettava tai toimitettava tavara kohtuullisessa ajassa kaupanteosta. Kohtuullisen ajan arviointi tehdään tapauskohtaisesti, ja siihen vaikuttavat monet seikat ja olosuhteet.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa