Minilex - Lakipuhelin

Määräalan ostamisen riskit

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Määräalalla tarkoitetaan rajoiltaan määriteltyä aluetta kiinteistöstä. Määräala katsotaan kiinteäksi omaisuudeksi ja määräalan kauppa onkin kiinteän omaisuuden kauppaa. Laissa määräala rinnastetaan kokonaiseen kiinteistöön, jolloin määräalan ostajalla on samat oikeudet kuin kokonaisen kiinteistön omistajalla. Kun omistusoikeus määräalan kaupassa siirtyy ostajalle, on hän myös velvollinen hakemaan saannolleen lainhuutoa eli kyseisen omistusoikeuden kirjaamista lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Lainhuuto on edellytyksenä lohkomisen toimittamiselle eli määräalan muodostamiselle itsenäiseksi tilakseen tai tontikseen. Jos määräalan omistajanvaihdos tapahtuu lohkomistoimituksen ollessa vireillä, kannattaa uuden omistajan hakea lainhuutoa mahdollisimman ripeästi, sillä se jolle lainhuuto määräalaan on viimeksi myönnetty merkitään määräalan lainhuudon saajaksi.

Vaikka ostajan näkökulmasta määräalan saanto rinnastetaan kokonaisen kiinteistön saantoon, liittyy saantoon määräalan osalta tiettyjä riskejä. Ensinnäkin, alkuperäiseen kiinteistöön kaupantekohetkellä kohdistuvat kiinnitykset ovat määräalan oston jälkeen osaltaan määräalan ostajan vastuulla, ellei kiinnityksen haltija anna suostumustaan määräalan vapauttamiseksi kiinnityksistä. Kiinnityksellä tarkoitetaan kiinteistön käyttämistä velan vakuutena. Ilman kiinnityksen haltijan suostumustakin on määräalan vapauttaminen alkuperäiseen kiinteistöön kohdistuvista kiinnityksistä kuitenkin mahdollista. Ehtona on, että lohkomisen jälkeen jäljelle jäävä osa alkuperäistä kiinteistöä selvästi riittää vastaamaan kaikista siihen kohdistuvista panttisaamisista. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu tilanne, jossa alkuperäisen kiinteistön jäljelle jäävä osa ei riitäkään vastaamaan kaikista siihen kohdistuvista panttisaatavista. Tällöin kiinnityksen haltijan on suostuttava myytävän määräalan vapauttamiseen alkuperäiseen kiinteistöön kohdistuvista kiinnityksistä, eikä tämän suostumuksen saaminen ole täysin itsestään selvää. Jos kyseistä suostumusta ei saada, ottaa määräalan ostaja riskin, että hänen omistamansa määräala ulosmitataan siihen kiinnityksen vahvistaneen edellisen omistajan jättäessä velkansa maksamatta.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Määräalan muodostaminen itsenäiseksi kiinteistökseen lohkomalla ei tule poikkeuksetta kyseeseen. Yksittäistapauksessa voi olla mahdollista, ettei määräalaa voidakaan erottaa alkuperäisestä kiinteistöstään. Jos asemakaavan toteuttaminen tai laatiminen lohkomisen seurauksena vaikeutuu, ei määräalan erottaminen lohkomalla tule kyseeseen. Lohkomistoimituksen estymisellä saattaa olla määräalan ostajalle epämieluisia seurauksia, sillä esimerkiksi sitovan tonttijaon alueella rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä on kiinteistön muodostaminen ja rekisteröinti tontiksi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa