Minilex - Lakipuhelin

Määräalan ostaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistöstä voidaan luovuttaa  määräalaltaan rajattu alue itsenäiseksi kiinteistöksi lohkomalla. Määräalan luovutuksensaajan eli tässä tapauksessa ostajan oikeusasema ei maakaaren sääntelyssä eroa juuri lainkaan kokonaisen kiinteistön ostajan oikeusasemasta. Määräalan ostajalla on suojattu hallintaoikeus määräalan suhteen, ja hän voi käyttää omistajankanteita suojatakseen oikeuttaan sivullisen suunnalta ilmenevää häiritsemistä tai määräalan hallinnan pidättämistä vastaan.

Määräalan kauppa on tehtävä samojen muotomääräysten mukaan kuin kiinteistön kauppakin. Kauppakirjasta on siis käytävä ilmi luovutustarkoitus, luovutettava määräala, myyjä ja ostaja sekä kauppahinta ja muu vastike. Myyjän ja ostajan tulee allekirjoittaa kauppakirja ja erityisen kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppakirja kaikkien sen allekirjoittajien läsnä ollessa. Määräalan ostaja voi hakea ja on velvollinen hakemaan määräalan saannolleen lainhuutoa, ja lainhuuto on edellytyksenä määräalan lohkomiselle; kiinteistön määräala ei kuitenkaan ole rekisteriyksikkö. Kun määräalalle voi saada lainhuudon, voi siihen myös vahvistaa kiinnityksiä ja sitä käyttää panttioikeuksien kohteena esimerkiksi velan vakuutena.

Mikäli siihen kiinteistöön, josta myöhemmin lohkokiinteistöksi muotoutuva määräala on lohkottu, kohdistuu kaupantekohetkellä kiinteistöpanttioikeus, kohdistuu kiinteistöpanttioikeus myös määräalaan. Tämän takia kauppakirjaan kannattaa ottaa ehto, jonka mukaan myyjä sitoutuu hakemaan kiinnityksen poistoa määräalasta. Panttioikeuden haltijoiden suostumusta ei tarvitse hakea kiinnityksen poistamista varten silloin, kun on selvää että kantakiinteistö pystyy lohkomisen jälkeenkin toimimaan velan täysimääräisenä vakuutena.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa