Minilex - Lakipuhelin

Määräalan hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön hallintaoikeus kuuluu kiinteistön omistusoikeuteen ja lähtökohtaisesti kiinteistön omistajalla on myös sen hallintaoikeus. Maakaaren mukaan kiinteistön luovutusta koskevat säännökset koskevat myös määräalaa. Hallintaoikeus on yksi olennaisimmista kiinteistön tai sen määräalan omistajan oikeuksista.

Lainsäädännön lähtökohta on, että määräalan myyjällä on velvollisuus luovuttaa määräala ostajan hallintaan heti kaupan tekemisen jälkeen, mikäli luovutusajankohtaa ei ole erikseen sovittu. Hallintaoikeuden siirtymisestä voidaan kuitenkin luovutuskirjassa sopia osapuolten kesken.

Aina määräalan hallintaoikeus ei kuitenkaan ole omistajalla, vaan omistaja voi luovuttaa määräalan hallinnan toiselle osapuolelle siten, että muutosta määräalan omistussuhteissa ei tapahdu. Hallintaoikeus voidaan luovuttaa joko vastikkeetta tai vastikkeellisesti. Erittäin yleinen esimerkki määräalan hallinnasta muulla kuin sen omistajalla on määräalan vuokraaminen. Vuokraoikeus on erityinen oikeus, jonka kirjaamista voidaan hakea kirjaamisviranomaiselta.

Mahdollista on sekin, että määräalan omistusoikeus siirtyy toiselle osapuolelle, mutta myyjä pitää hallintaoikeuden itsellään. Määräalan hallintaoikeudessa on huomioitava, että kun määräalalle haetaan lainhuutoa, sen lohkominen omaksi itsenäiseksi kiinteistökseen tulee samalla vireille. Hallintaoikeudesta kannattaa sopia tarkasti määräalan luovutuskirjassa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa