» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Määräala on rajoilla määritetty kiinteistön alue, josta voidaan lohkomalla muodostaa uusi, erillinen kiinteistönsä. Yleensä määräalan sijainti ja rajat on määritetty kiinteistön luovutuskirjaan liitetyllä piirroksella tai kartalla. Niin kauan kuin lohkomista ei tehdä, määräala on osa kantakiinteistöä. Myös määräalan saannolle tulee hakea lainhuuto kirjaamisviranomaiselta. Kiinteistön kaupassa myyjän osaa kiinteistöstä kutsutaan kantakiinteistöksi ja ostajan lohkokiinteistöksi.
Lainhuudatettuun määräalaan voidaan kirjata erityisiä, maakaaressa määritettyjä oikeuksia. Määräalaa koskemaan voidaan kirjata sopimus kiinteistön hallinnan jakamisesta eli hallinnanjakosopimus. Hallinnanjakosopimus voidaan tehdä yhteisomistuksessa olevasta määräalasta eli silloin, kun määräalalla on kaksi tai useampi omistaja. Määräalan omistajien omistusoikeus kohdistuu osuuksiensa mukaisesti koko määräalaan, mutta hallinnanjakosopimuksella voidaan päättää siitä, mitä aluetta kukin omistaja hallitsee. Sopimuksessa voidaan sopia myös esimerkiksi siitä, miten alueen kunnossapitokustannukset jaetaan.
» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Kun hallinnanjakosopimus kirjataan erityisenä oikeutena, se sitoo myös seuraavia omistajia ja panttioikeuden haltijoita. Hallinnanjakosopimuksen kirjaamista haetaan kirjaamisviranomaiselta eli Maanmittauslaitokselta.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa