Minilex - Lakipuhelin

Määräalan etuosto-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Määräala on kiinteistön rajoiltaan määrätty alue. Etuosto-oikeudella puolestaan tarkoitetaan kunnan oikeutta lunastaa myyty kiinteistö. Määräalan etuosto-oikeutta koskevat samat säännöt kuin kiinteistön etuosto-oikeutta.

Kunta tulee kauppaan ostajan tilalle samoilla ehdoilla. Myyjä ei voi kuitenkaan kaupassa vedota sellaiseen ehtoon, josta hän ei ole kehotuksesta huolimatta ilmoittanut kunnalle ja josta kunta ei ole tiennyt. Kunnan päättäessä etuosto-oikeuden käytöstä sen tulee kirjallisesti ilmoittaa siitä ostajalle, myyjälle ja sille kirjaamisviranomaiselle, jonka alueella määräala on. Jos kiinteistö on useamman kirjaamisviranomaisen alueella, etuosto-oikeuden käyttämisestä tulee ilmoittaa näistä jokaiselle. Määräaika etuosto-oikeuden käytölle on kolme kuukautta kaupanteosta.

Kunnalla ei kuitenkaan ole etuosto-oikeutta, jos myytävän määräalan pinta-ala on alle 5 000 neliömetriä. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungin etuosto-oikeus koskee yli 3 000 neliömetrin määräalaa. Tässä otetaan huomioon myös viimeisen kahden vuoden aikana samassa kunnassa samojen ostajan ja myyjän välillä tapahtuneet kaupat. Etuosto-oikeutta ei ole jos, ostajana on myyjän puoliso tai muu henkilö, joka voisi periä myyjän tai tämän puoliso, eikä myöskään, jos ostaja on valtio, sen liikelaitos tai muu laitos tai myynti tapahtuu pakkohuutokaupalla. Etuosto-oikeutta ei ole, jos sitä voisi pitää kohtuuttomana. Etuosto-oikeus koskee vain määräalan vastikkeellista luovutusta, eli ei esimerkiksi määräalojen vaihtamista keskenään.

Kunnan on korvattava ostajalle tämän jo tekemät suoritukset. Etuosto-oikeus on loppuun saatettu, kun kunnan päätös sen käyttämisestä on saanut lainvoiman. Tällä tarkoitetaan hetkeä, kun mahdolliset valitukset on käsitelty loppuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]