Minilex - Lakipuhelin

Määräalan erottaminen tilasta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tila on kiinteistö, eli itsenäinen maanomistuksen yksikkö, joka merkitään kiinteistörekisteriin.  Tilasta voidaan erottaa määräala eli rajoiltaan määrätty alue lohkomalla. Lohkomalla voidaan erottaa myös sellainen määräala, joka kuuluu useaan eri tilaan tai yhteisesti omistettuun alueeseen. Lohkominen perustuu tavallisesti määräalan luovutukseen eli kauppaan, vaihtoon tai lahjaan. Emäkiinteistön omistaja voi myös luovutuksen yhteydessä erottaa itselleen määräalan tilasta. Tilan omistaja voi myös erottaa omistamistaan tilasta lohkomalla uusia määräaloja omaan lukuunsa.

Määräalasta lohkomalla muodostettua kiinteistöä kutsutaan lohkokiinteistöksi, ja lohkottavaa kiinteistöä emäkiinteistöksi. Emäkiinteistöstä lohkomisen jälkeen jäljelle jäävä kiinteistö on kantakiinteistö. Kiinteistörekisteriin merkitään tieto siitä, että tietty kiinteistö on kantakiinteistö, koska se vaikuttaa panttivakuuksien vastuujärjestykseen.  Yhteisesti omitetun tilan yhteisomistajat voivat halutessaan tilan halkomisen sijasta lohkoa tilan, jolloin he määräävät tilasta erotettavien, myöhemmin uusiksi tiloiksi muodostettavien määräalojen rajat.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Maakaaressa määräala rinnastetaan kiinteistöön maanomistuksen yksikkönä. Laissa puhutaan määräalan omistusoikeudesta erottamisoikeuden sijaan, ja määräalalle saa lainhuudon. Kun kirjaamisviranomainen on merkinnyt lainhuudon lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, tulee lohkomistoimitus vireille automaattisesti. Kun määräalasta myöhemmin muodostetaan kiinteistö, lainhuuto siirretään automaattisesti koskemaan tätä kiinteistöä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa