Minilex - Lakipuhelin

Määräalan erottaminen tilasta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tila on kiinteistö, eli itsenäinen maanomistuksen yksikkö, joka merkitään kiinteistörekisteriin.  Tilasta voidaan erottaa määräala eli rajoiltaan määrätty alue lohkomalla. Lohkomalla voidaan erottaa myös sellainen määräala, joka kuuluu useaan eri tilaan tai yhteisesti omistettuun alueeseen. Lohkominen perustuu tavallisesti määräalan luovutukseen eli kauppaan, vaihtoon tai lahjaan. Emäkiinteistön omistaja voi myös luovutuksen yhteydessä erottaa itselleen määräalan tilasta. Tilan omistaja voi myös erottaa omistamistaan tilasta lohkomalla uusia määräaloja omaan lukuunsa.

Määräalasta lohkomalla muodostettua kiinteistöä kutsutaan lohkokiinteistöksi, ja lohkottavaa kiinteistöä emäkiinteistöksi. Emäkiinteistöstä lohkomisen jälkeen jäljelle jäävä kiinteistö on kantakiinteistö. Kiinteistörekisteriin merkitään tieto siitä, että tietty kiinteistö on kantakiinteistö, koska se vaikuttaa panttivakuuksien vastuujärjestykseen.  Yhteisesti omitetun tilan yhteisomistajat voivat halutessaan tilan halkomisen sijasta lohkoa tilan, jolloin he määräävät tilasta erotettavien, myöhemmin uusiksi tiloiksi muodostettavien määräalojen rajat.

Maakaaressa määräala rinnastetaan kiinteistöön maanomistuksen yksikkönä. Laissa puhutaan määräalan omistusoikeudesta erottamisoikeuden sijaan, ja määräalalle saa lainhuudon. Kun kirjaamisviranomainen on merkinnyt lainhuudon lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, tulee lohkomistoimitus vireille automaattisesti. Kun määräalasta myöhemmin muodostetaan kiinteistö, lainhuuto siirretään automaattisesti koskemaan tätä kiinteistöä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]