Minilex - Lakipuhelin

Määräala ja rakennuslupa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Määräala on kiinteistön rajoiltaan määrätty alue. Rakennuslupa pitää olla, jotta saa rakentaa rakennuksen tai tehdä rakennuksen rakentamiseen verrattavan korjaus- tai muutostyön. Tällainen olisi esimerkiksi uuden kerroksen rakentaminen tai rakennuksen laajentaminen. Lisäksi jos korjaus- tai muutostyöllä voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveyteen, siihen tarvitaan rakennuslupa. Tällainen voisi olla esim. saunan rakentaminen jälkikäteen jo valmiiseen rakennukseen. Rakennuslupaa tarvitaan myös rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseen, esim. jos loma-asunto muutetaan pysyväksi asunnoksi.

Yleensä rakennuslupaa hakee määräalan omistaja. Rakennuslupaa haetaan kirjallisesti kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta. Viranomainen myöntää luvan, jos hakemus sisältää kaikki vaadittavat liitteet ja rakentaminen täyttää kaavamääräykset ja muut viranomaisvaatimukset. Yleensä rakennuslupahakemuksen vireilletulosta on ilmoitettava naapurille. Tarvittaessa rakennuspaikalla on järjestettävä myös katselmus, jossa naapureita voidaan kuulla ja rakennuksen soveltuvuutta ympäristöön arvioida.

Määräalojen suhteen tulee muistaa, että alkuperäisellä kiinteistöllä on voinut olla oikeus tiettyyn määrään rakennuspaikkoja ja tämä oikeus on voitu jo käyttää. Tällöin myöhemmin muodostettava määräala ei välttämättä saa rakennuslupaa, vaikka se täyttäisikin rakentamisen edellytykset.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]