Minilex - Lakipuhelin

Määräalan hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön hallintaoikeus kuuluu kiinteistön omistusoikeuteen ja lähtökohtaisesti kiinteistön omistajalla on myös sen hallintaoikeus. Maakaaren mukaan kiinteistön luovutusta koskevat säännökset koskevat myös määräalaa. Hallintaoikeus on yksi olennaisimmista kiinteistön tai sen määräalan omistajan oikeuksista.

Lainsäädännön lähtökohta on, että määräalan myyjällä on velvollisuus luovuttaa määräala ostajan hallintaan heti kaupan tekemisen jälkeen, mikäli luovutusajankohtaa ei ole erikseen sovittu. Hallintaoikeuden siirtymisestä voidaan kuitenkin luovutuskirjassa sopia osapuolten kesken.

Aina määräalan hallintaoikeus ei kuitenkaan ole omistajalla, vaan omistaja voi luovuttaa määräalan hallinnan toiselle osapuolelle siten, että muutosta määräalan omistussuhteissa ei tapahdu. Hallintaoikeus voidaan luovuttaa joko vastikkeetta tai vastikkeellisesti. Erittäin yleinen esimerkki määräalan hallinnasta muulla kuin sen omistajalla on määräalan vuokraaminen. Vuokraoikeus on erityinen oikeus, jonka kirjaamista voidaan hakea kirjaamisviranomaiselta.

Mahdollista on sekin, että määräalan omistusoikeus siirtyy toiselle osapuolelle, mutta myyjä pitää hallintaoikeuden itsellään. Määräalan hallintaoikeudessa on huomioitava, että kun määräalalle haetaan lainhuutoa, sen lohkominen omaksi itsenäiseksi kiinteistökseen tulee samalla vireille. Hallintaoikeudesta kannattaa sopia tarkasti määräalan luovutuskirjassa.

 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]