Minilex - Lakipuhelin

Kuinka välttää riitoja kiinteistökaupassa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistössä oleva virhe voi pahimmillaan johtaa kalliiseen ja pitkäksi venyvään riita-asiaan. Suuri osa erimielisyyksistä olisi kuitenkin vältettävissä huolellisella kaupan valmistelulla.

Yksilöi kaikki viat kauppakirjaan

Myyjän tulisi kaupantekotilanteessa kertoa kaikista tiedossaan olevista kiinteistön vioista. Nämä viat tulee yksilöidä mahdollisimman tarkasti kauppakirjassa, koska silloin ostaja vahvistaa olevansa niistä tietoinen, eikä lähtökohtaisesti voi vedota niihin virheenä. Ostajan oikeutta vedota kiinteistön virheisiin voidaan rajoittaa vain, jos siitä sovitaan yksilöidysti. Myyjän vastuuta ei voida siis rajoittaa yleisluontoisilla ”myydään sellaisena kuin se on” -ehdoilla.

Teetä kuntotarkastus, mutta tiedosta sen rajat

Kuntotarkastus auttaa saamaan yleiskuvan kiinteistön kunnosta etenkin, jos osapuolilla ei ole alan kokemusta. Asiantuntevan kuntotarkastajan löytämiseen sekä kuntotarkastusraporttiin tutustumiseen kannattaa uhrata aikaa. Osapuolten on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kuntotarkastuksessa ei aina havaita kaikkia vikoja.

Pohdi, saattaako kiinteistössä olla salaisia virheitä

Suuri osa kiinteistökauppoja koskevista riidoista liittyy ns. salaisiin virheisiin, eli virheisiin, joista kumpikaan osapuoli ei tiennyt. Salaisten virheiden osalta lainsäädännössä tai oikeuskäytännössä ei ole yksiselitteisiä sääntöjä siitä, miten vastuu jakautuu ostajan ja myyjän välillä. Tämän takia salaiset virheet johtavat usein erimielisyyksiin. Kauppasopimukseen voi kuitenkin yrittää kirjata ehtoja salaisten virheiden varalta, jos esimerkiksi talo on iäkäs tai muuten on syytä epäillä salaista virhettä. Tällöin sopimuksen laatimisessa kannattaa harkita lakimiehen puoleen kääntymistä.

Perehdy ostajan ja myyjän velvollisuuksiin

Sekä ostajan että myyjän on tärkeää olla perillä omista ja toistensa velvollisuuksista kaupantekotilanteessa. Esimerkiksi ostajan tulee olla tietoinen selonottovelvollisuudestaan ja myyjän tiedonantovelvollisuudestaan. Ostajan ja myyjän velvollisuuksista ja vastuista on kirjoitettu lukuisia artikkeleita, joten aiheeseen tutustuminen on suhteellisen vaivatonta.

Harkitse vakuutusta

Kiinteistön virheiden varalta on olemassa vakuutuksia, jotka saattavat tuoda mielenrauhaa kaupantekoon. Vakuutusta hankittaessa on kuitenkin tärkeää tutustua huolellisesti vakuutusehtoihin.

Ota tarvittaessa yhteyttä lakimieheen

Kauppakirjaan kirjatuista ehdoista ei ole hyötyä, jos ne eivät ole lainmukaisia. Lakimiehen avulla voi varmistua siitä, että sopimukseen kirjatut ehdot ovat sallittuja sekä siitä, että molemmat osapuolet ymmärtävät, mitä ovat sopimassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa