Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön omistusoikeuden siirto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön omistusoikeuden voi siirtää monella eri tavalla. Useimmiten omistusoikeus siirtyy kiinteistön kaupan kautta. Omistusoikeus voi siirtyä kuitenkin myös vaihdon, lahjan, perinnön tai testamentin, osituksen tai lunastuksen kautta. Lisäksi omistusoikeus voi siirtyä muulla luovutuksella, kuten luovuttamalla kiinteistö yhtiöön osaketta tai muuta osuutta vastaan tai sopimalla määräosin omistetun kiinteistön jakamisesta. Omistusoikeuden siirron jälkeen uuden omistajan on haettava lainhuutoa saannolleen. On myös mahdollista, että kiinteistö saa uuden omistajan yhteisomistajuuden vahvistamisen kautta, mutta tällöin ei ole kyse varsinaisesta omistusoikeuden siirrosta.

Kiinteistön omistusoikeutta ei voida siirtää lähtökohtaisesti täysin verovapaasti toiselle henkilölle. Erityispiirteenä kiinteistön omistusoikeuden siirrossa on, että kiinteistön uusi omistaja ei saa kiinteistölle lainhuutoa, jos omistusoikeuden siirto ei ole pätevä. Kiinteistön kaupalle, vaihdolle ja lahjalle onkin asetettu tiukat muotovaatimukset. Kiinteistön lahja- tai kauppakirjan täytyy olla aina tehty kirjallisessa muodossa, minkä lisäksi sen täytyy olla kummankin osapuolen allekirjoittama sekä julkisen kaupanvahvistajan allekirjoittama. Jos nämä edellytykset eivät täyty, omistusoikeuden siirto ei ole sitova.

Omistusoikeuden siirto aiheuttaa yleensä veroseuraamuksia. Kiinteistön myyjä joutuu maksamaan veroa luovutusvoitoista, jos kauppahinta on suurempi kuin kiinteistön hankintameno ja myyntikulut laskettuna yhteen. Ostaja joutuu maksamaan kauppahinnan lisäksi varainsiirtoveroa. Kiinteistöjen vaihtoon sovelletaan pääsääntöisesti samoja sääntöjä kuin kauppaan. Jos kiinteistö saadaan lahjana tai perinnön tai testamentin kautta, joutuu kiinteistön saaja maksamaan joko lahja- tai perintöveroa. Lunastuksesta saatavaa kohteenkorvausta verotetaan pääsääntöisesti tuloverolain luovutusvoittoja koskevien säännösten mukaan, joskin muut korvaukset voivat olla verovapaita. Osituksen kautta saatava kiinteistön omistusoikeus voi olla kokonaan verovapaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]