Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön omistusoikeuden siirto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön omistusoikeuden voi siirtää monella eri tavalla. Useimmiten omistusoikeus siirtyy kiinteistön kaupan kautta. Omistusoikeus voi siirtyä kuitenkin myös perinnön, lahjan ja osituksen kautta. Omistusoikeuden siirron jälkeen uuden omistajan on haettava lainhuutoa saannolleen. Omistuksen siirtoa arvioidaan siis jonain edellä listattuna oikeustoimena. On myös mahdollista, että kiinteistö saa uuden omistajan yhteisomistajuuden vahvistamisen kautta, mutta tällöin ei ole kyse varsinaisesta omistusoikeuden siirrosta.

Kiinteistön omistusoikeutta ei voida siirtää verovapaasti toiselle henkilölle muuttamalla kiinteistön omistajaa. Erityispiirteenä kiinteistön omistusoikeuden siirrossa on, että kiinteistön uusi omistaja ei saa kiinteistölle lainhuutoa, jos omistusoikeuden siirto ei ole pätevä. Kiinteistön kaupalle ja lahjalle onkin asetettu tiukat muotovaatimukset. Kiinteistön lahja- tai kauppakirjan täytyy olla aina tehty kirjallisessa muodossa, minkä lisäksi sen täytyy olla kummankin osapuolen allekirjoittama sekä julkisen kaupanvahvistajan allekirjoittama. Jos nämä edellytykset eivät täyty, omistusoikeutta ei voida siirtää kiinteistön ostajalle tai kiinteistön lahjana saaneelle.

Omistusoikeuden siirto aiheuttaa luonnollisesti veroseuraamuksia, koska kiinteistöä ei voida siirtää verovapaasti (paitsi osituksessa). Kiinteistön myyjä joutuu maksamaan veroa luovutusvoitoista, jos kauppahinta on suurempi kuin kiinteistön hankintameno ja myyntikulut laskettuna yhteen. Ostaja joutuu maksamaan kauppahinnan lisäksi varainsiirtoveroa. Jos kiinteistö saadaan lahjana tai perintönä, joutuu kiinteistön saaja maksamaan joko lahja- tai perintöveroa.

Kiinteistön omistusoikeuden siirto voidaan toteuttaa siis monella tavalla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa