Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön omistuksen siirto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön omistus voi siirtyä testamentilla, osituksella, lahjalla tai kaupalla. Kiinteistön omistajaa ei voida täten vain vaihtaa ilman, että oikeustoimea ei pidettäisi jonain edellä lisatuista. Kiinteistön uuden omistajan on aina haettava lainhuuto saannolleen. Asiaan ei siis vaikuta se, että miten omistus siirtyi. Omistuksen siirtotavat poikkeavat kuitenkin verotuksellisesti toisistaan.

Useimmiten kiinteistön omistus siirtyy kiinteistön kaupan kautta. Jotta kiinteistön kauppa on pätevä, täytyy kiinteistön kauppakirja olla tehtynä kirjallisessa muodossa, minkä lisäksi sen täytyy olla julkisen kaupanvahvistajan allekirjoittama. Kiinteistön kauppa voi synnyttää myyjälle velvollisuuden maksaa veroa luovutusvoitoista, kun taas kiinteistön ostajan täytyy maksaa varainsiirtoveroa kiinteistön ostamisesta johtuen.

Kiinteistö voidaan tietenkin myös lahjoittaa. Lahjakirjan täytyy kuitenkin täyttää samat muotovaatimukset kuin kauppakirjan. Kiinteistön uuden omistajan täytyy luonnollisesti maksaa lahjaveroa, jos hän saa kiinteistön lahjana. Lahjaveron syntymistä ei voida estää myymällä kiinteistö nimellisellä hinnalla. Kiinteistön ostajan katsotaan nimittäin saavan lahjan, jos hän suorittaa vastiketta enintään 75 % kiinteistön käyvästä arvosta.

Kiinteistö voidaan siirtää myös osituksella avioliiton päättyessä joko avioeroon tai kuolemaan. Ositussaanto on verovapaa, mutta ositus voi kuitenkin tietyissä tilanteissa synnyttää kiinteistön saajalle velvollisuuden maksaa varainsiirtoveroa.

Kiinteistön omistus voi tietenkin muuttua myös, kun kiinteistö saadaan perintönä. Kiinteistön uuden omistajan on tällöin maksettava perintöveroa saamastaan kiinteistöstä. Kiinteistö arvostetaan perintöverotuksessa käypään arvoon, josta perintövero lasketaan.

Lisää tietoa kiinteistön omistuksen siirtämisestä saat useista artikkeleistamme sekä lakipuhelimestamme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa