- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kiinteistön omistus voi siirtyä kaupalla, vaihdolla tai lahjana sekä perinnön, testamentin, osituksen tai lunastuksen kautta. Lisäksi omistusoikeus voi siirtyä muun luovutuksen kautta, joina pidetään kiinteistön luovutusta yhtiöön osaketta tai muuta osuutta vastaan, sopimusta määräosin omistetun kiinteistön jakamisesta tai kiinteistön omistusoikeuden luovuttamista muulla näihin verrattavalla oikeustoimella. Kiinteistön uuden omistajan on haettava lainhuuto saannolleen. Asiaan ei siis vaikuta se, että miten omistus siirtyi. Omistuksen siirtotavat poikkeavat kuitenkin verotuksellisesti toisistaan.
Useimmiten kiinteistön omistus siirtyy kiinteistön kaupan kautta. Jotta kiinteistön kauppa on pätevä, täytyy kiinteistön kauppakirja olla tehtynä kirjallisessa muodossa, minkä lisäksi sen täytyy olla julkisen kaupanvahvistajan allekirjoittama. Kiinteistön kauppa voi synnyttää myyjälle velvollisuuden maksaa veroa luovutusvoitoista, kun taas kiinteistön ostajan täytyy maksaa varainsiirtoveroa kiinteistön ostamisesta johtuen. Vaihdolla, esimerkiksi kahden omakotitalon kesken, siirtyvään kiinteistön omistukseen sovelletaan samoja asioita kuin kiinteistön kauppaan.
Kiinteistö voidaan myös lahjoittaa. Lahjakirjan täytyy täyttää samat muotovaatimukset kuin kauppakirjan. Kiinteistön uuden omistajan täytyy luonnollisesti maksaa lahjaveroa, jos hän saa kiinteistön lahjana. Lahjaveron syntymistä ei voida estää myymällä kiinteistö nimellisellä hinnalla. Kiinteistön ostajan katsotaan nimittäin saavan lahjan, jos hän suorittaa vastiketta enintään 75 % kiinteistön käyvästä arvosta. Kiinteistön luovutuksesta lahjana säädetään lisäksi erikseen, että jos lahjansaaja rikkoo lahjaan liittyvän tarkoitemääräyksen tai muun olennaisen ehdon tai edellytyksen, lahjanantajalla on oikeus purkaa lahjoitus, mikäli lahjansaaja ei ole luovuttanut kiinteistöä jollekin toiselle. Purkukanne on pantava vireille 1 vuoden kuluessa ehdon rikkomisen tiedonsaannista.
Kiinteistön omistus voi tietenkin muuttua myös, kun kiinteistö saadaan perintönä tai testamentin kautta. Kiinteistön uuden omistajan on tällöin maksettava perintöveroa saamastaan kiinteistöstä. Perintöveron määrään vaikuttaa kiinteistön arvo ja sukulaisuussuhde. Kiinteistö arvostetaan perintöverotuksessa käypään arvoon, josta perintövero lasketaan.
Kiinteistö voidaan siirtää myös osituksella avioliiton päättyessä joko avioeroon tai kuolemaan. Ositussaanto on verovapaa, mutta ositus voi kuitenkin tietyissä tilanteissa synnyttää kiinteistön saajalle velvollisuuden maksaa varainsiirtoveroa.
Lisäksi kiinteistön omistus voi muuttua kiinteistön lunastuksen. Näin voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos kunta lunastaa tietyn kiinteistön yleistä tarvetta varten. Lunastuksesta maksettavat kohteenkorvaukset verotetaan lähtökohtaisesti tuloverolain luovutusvoittoja koskevien säännösten mukaan, muut korvaukset voivat osittain verovapaita.
Kiinteistön omistus voi siirtyä myös muiden luovutusten, kuten määosin omistetun kiinteistön jakamisen kautta.
Lisää tietoa kiinteistön omistuksen siirtämisestä saat useista artikkeleistamme sekä lakipuhelimestamme.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.