Kiinteistön omistajalla on täysi oikeus määrätä omistamastaan kiinteistöstä ja hänellä on lähtökohtaisesti täysi hallinta omistamaansa kiinteistöön. Sekä kiinteistön omistusoikeus, että sen hallintaoikeus on omistajalla.
Omistajalla ja vain omistajalla, on siten myös oikeus luovuttaa kiinteistönsä eteenpäin eli esimerkiksi myydä tai lahjoittaa se. Hän voi myös valtuuttaa toisen henkilön myymään kiinteistön puolestaan. Mikäli kiinteistön omistajia on useita, jokaisella on osuutensa arvoinen omistusoikeus kiinteistöön. Kukaan ei siten saa yksin lähteä esimerkiksi myymään kiinteistöä eteenpäin.
Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.
Mies, Länsi-Suomi
Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.
Nainen, Etelä-Suomi
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Nainen, Itä-Suomi
Vaikka kiinteistön hallintaoikeus on lähtökohtaisesti omistajalla, hän voi luovuttaa hallintaoikeuden eteenpäin. Hallintaoikeuden luovuttaminen voidaan tehdä esimerkiksi vuokraamalla kiinteistö jollekin toiselle. Kyse on erityisestä kiinteistölle perustetusta oikeudesta. Omistusoikeus pysyy kuitenkin omistajalla, vaikka hallintaoikeus siirtyy vuokrasopimuksen määräämin ehdoin vuokralaiselle. Muita kiinteistölle perustettavia erityisiä oikeuksia voivat esimerkiksi olla eläkeoikeus, metsänhakkuuoikeus tai oikeus ottaa maa-aineksia.
Ainoastaan se kiinteistön omistaja, joka on siihen viimeksi hakenut lainhuutoa, voi hakea kiinteistöön kiinnitystä. Kiinnityksiin tehtäviä muutoksia, kuten niiden etusijajärjestyksen muutosta, voi myöskin hakea vain omistaja. Hän voi myös valtuuttaa toisen hakemaan kiinnitystä puolestaan. Myös panttioikeuden voi perustaa vain omistaja tai hänen valtuuttamansa taho.