Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti vuokratontilla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sana kiinteistö tarkoittaa yleiskielessä rakennusta, mutta lakikielessä kiinteistöllä tarkoitetaan itsenäistä maanomistuksen yksikköä, joka kiinteistörekisterilain nojalla on merkittävä kiinteistönä kiinteistörekisteriin. Kiinteistö on siis lakikielessä laajempi käsite kuin rakennus.

Vuokramaalla olevista rakennuksista tehdään kauppoja siinä missä myytäessä omalla maalla olevia taloja. Koko kiinteistön kaupassa myydään tila tai tontti rakennuksineen. Vuokratontilla sijaitsevan rakennuksen myynti taas toteutetaan siten, että vuokraoikeus tai muu käyttöoikeus siirretään ja vuokraoikeuteen ainesosana kuuluva rakennus myydään. Tämä pätee myös teollisuus- ja muiden elinkeinotoiminnassa käytettävien rakennuksien kauppaan vuokramaalla. Vuokraoikeus ja siihen kuuluva omistusoikeus rakennuksiin ei ole kiinteää vaan irtainta omaisuutta. Kiinteän omaisuuden luovutusta koskevat muotovaatimukset eivät siis koske vuokraoikeuden luovutusta, kun käytetään kirjallista menettelyä.

Rakennus kuuluu siis ainesosana joko käyttöoikeuteen tai maapohjaan, mutta se ei yleensä esiinny itsenäisenä esineenä tai oikeuksien kohteena. Rakennusta tai oikeutta siihen ei myöskään rekisteröidä kiinteistö- tai lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kevyet, siirreltävät rakennukset ovat kuitenkin irtaimia esineitä. Maanvuokraoikeus on kirjaamisvelvollisuuden alainen. Maanvuokraoikeuden ja muun toisen maahan kohdistuvan määräaikaisen käyttöoikeuden haltija on velvollinen hakemaan oikeutensa kirjaamista, jos oikeus saadaan siirtää kolmannelle kiinteistön omistajaa kuulematta ja jos alueella on tai sille saadaan sopimuksen mukaan rakentaa oikeudenhaltijalle kuuluvia rakennuksia tai laitteita. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]