Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti verottomana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oman asunnon luovutuksesta saatu voitto on tietyn edellytyksin verovapaata tuloa. Verovapaus edellyttää, että henkilö on myynyt huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet tai osuudet taikka rakennuksen, jonka hän on omistanut vähintään kaksi vuotta. Tämän lisäksi henkilön on tullut käyttää huoneistoa taikka rakennusta omistusaikana ennen tehtyä luovutusta yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan omana tai perheen vakituisena asuntona. Käytännössä henkilön on tullut omistaa ja asua rakennuksessa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Vuosien aikana ei tule olla katkoja kummassakaan: omistus- eikä asumisajassa. Perheeseen luetaan henkilön puoliso sekä alaikäiset lapset.

Huomionarvoista on se, mistä omistus- sekä asumisaika lasketaan. Omistusaika alkaa pääsääntöisesti ostopäivästä ja asumisaika siitä, kun asuntoon on muutettu. Merkityksellisenä voidaan pitää omistusoikeuden siirtymistä. Kiinteistön omistusajan laskenta alkaa maapohjan ostopäivästä myös rakennusten osalta, vaikka rakennukset olisi tapauksessa rakennettu myöhemmin.

Luovutusvoiton verovapauden piiriin kuuluu myös rakennuspaikka, siltä osin kuin sen pinta-ala on enintään 10 000 neliömetriä tai kaavoitetulla alueella kaavan mukaisen tontin taikka rakennuspaikan suuruinen. Vakiintuneen käytännön mukaisesti pelkän rakennuspaikan taikka tontin tai sen osan luovutus ei ole verovapaa. Verovapaussäännöstä sovelletaan vain sellaiseen kiinteistöön taikka sen osaan, joka käsittää sen lisäksi asuinrakennuksen, jota käytetään vakituisesti.

Mikäli edellytykset eivät täyty, asunnon luovutuksesta saatu voitto verotetaan pääomatulona.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]