Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti puolisolle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan tietenkin myydä omalle puolisolle. Kiinteistön myynti puolisolle ei ole kuitenkaan verovapaata, vaikka monet niin luulevat, jollei kiinteistön myyntiä ole muulla perusteella säädetty verovapaaksi. Kun kiinteistö myydään puolisolle kiinteistön käyvällä arvolla, myyntiä kohdellaan samoin kuin, jos kiinteistö olisi myyty ulkopuoliselle. Kiinteistön myyminen alihintaan puolisolle voi aiheuttaa kuitenkin haitallisia veroseuraamuksia. Kiinteistön myyminen puolisolle voidaan julistaa myös mitättömäksi, jos myynnin tarkoituksena oli piilottaa varoja myyjän velkojilta.

Kiinteistöä ei voida siis myydä puolisolle alihintaan, jos myynnin tarkoituksen on siirtää omaisuutta myyjän velkojan ulottumiin. Tehty oikeustoimi eli kiinteistön myynti voidaan tällaisissa tilanteissa peräyttää, jos myyjä oli oikeustointa tehtäessä ylivelkainen tai jos oikeustoimi johti ylivelkaisuuteen. Puoliso ei voi käytännössä vedota vilpittömän mielen suojaan, koska hänen oletetaan tietäneen puolisonsa ylivelkaisuudesta.

Kiinteistö voidaan muussa tapauksessa myydä puolisolle haluamallaan hinnalla. Jos kuitenkin puoliso maksaa kiinteistöstä vastiketta enintään 75 % kiinteistön käyvästä arvosta, sovelletaan myyntiin lahjanluontoisen kaupan säädöksiä. Tällöin puolison katsotaan saavan alihintaisuudesta johtuen lahjan, josta hänen täytyy maksaa lahjaveroa. Verotettavan lahjan suuruus saadaan, kun kiinteistön käyvästä arvosta vähennetään puolison maksama vastike. Puoliso on velvollinen tekemään lahjasta lahjaveroilmoituksen ja täten maksamaan lahjaveroa ensimmäisen lahjaveroluokan mukaisesti.

Kiinteistön myyjä voi joutua myös maksamaan veroa luovutusvoitosta, jota ei todellisuudessa synny, jos kiinteistön myynti katsotaan lahjanluontoiseksi kaupaksi. Tämä johtuu siitä, että kiinteistön hankintameno jaetaan alihintaisessa luovutuksessa vastikkeettomaan ja vastikkeelliseen osaan. Myyjä voi joutua siis maksamaan pääomatuloveroa luovutusvoitosta, vaikka kiinteistö myytäisiin tappiolla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]