Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti perilliselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan myydä vapaasti perilliselle. Kiinteistön myyntiä perilliselle kohdellaan siis lähtökohtaisesti samoin tavoin kuin kiinteistön myyntiä ulkopuoliselle. Jos kiinteistö myydään kuitenkin alihintaan, voivat lahjanluontoisen kaupan säädökset tulla sovellettavaksi kiinteistön kauppaan. Tällöin on mahdollista, että kiinteistön ostava perillinen joutuu maksamaan lahjaveroa, minkä lisäksi hänen saamansa lahja katsotaan perillisen antamaksi ennakkoperinnöksi.

Jos kiinteistö myydään perilliselle hinnalla, joka on enintään 75 % kiinteistön käyvästä arvosta, kiinteistön kauppaa pidetään alihintaisena luovutuksena. Tällöin tulevat sovellettavaksi lahjanluontoisen kaupan säännökset. Jos ostajan maksama vastike on enintään 75 % käyvästä arvosta, ostajan katsotaan saavan kaupassa verotettavan lahjan. Lahjan suuruus lasketaan vähentämällä kiinteistön käyvästä arvosta ostajan suorittama vastike. Jos 170 000 euron arvoinen kiinteistö myytäisiin 100 000 eurolla, ostajan katsottaisiin saavan 70 000 euron lahjan, josta hänen täytyy maksaa lahjaveroa.

Perillisen kiinteistön kaupan yhteydessä saamaa lahjaa pidetään perinnön jaossa ennakkoperintönä. Toisten perillisten täytyy kuitenkin vaatia, että lahja otetaan huomioon ennakkoperintönä perillisten lakiosaa laskettaessa. Asuntoa ei voida siis myydä alihintaan perilliselle ilman, että kauppaa ei voisi tulkita perillisen ennakkoperinnöksi.

Jos edellä selostetut seuraamukset halutaan välttää, perillisen täytyy maksaa yli 75 % kiinteistön käyvästä arvosta kauppahintana. Pelkkä euron ylitys riittää seuraamuksien estämiseen. Lakipuhelimestamme saat neuvoa miten konkreettisessa tilanteessa kannattaisi toimia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]