Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti lähisukulaiselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan tietenkin myydä vapaasti lähisukulaiselle. Kiinteistön myyminen roimaan alihintaan lähisukulaiselle oletetaan kuitenkin lahjanluontoiseksi kaupaksi, josta voi aiheutua ylimääräisiä veroseuraamuksia kiinteistön ostajalle sekä myyjälle.

Kiinteistön myyntiä pidetään lahjaluontoisena kauppana, jos kiinteistön myynnistä saatu vastike on enintään 75 % kiinteistön käyvästä arvosta. Kiinteistön käypänä arvona pidetään hintaa, jolla kiinteistö todennäköisesti myytäisiin vapailla markkinoilla. Jos suoritettu vastike on enintään 75 %, ostajan katsotaan saavan kaupan yhteydessä lahjan, josta hän on velvollinen maksamaan lahjaveroa. Lahjan arvona pidetään käyvän arvon ja suoritetun vastikkeen välistä erotusta. Ostettaessa 200 000 € arvoinen kiinteistö 120 000 eurolla, lahjaveroa jouduttaisiin suorittamaan 80 000 eurosta. Ostajan lahjaveron suuruuteen vaikuttaa tietenkin se, että kuinka läheinen sukulainen hän on myyjän kanssa.

Kiinteistön myynnistä voi syntyä myyjälle verotettavaa myyntivoittoa lahjanluontoisessa kaupassa, vaikka hän myisi kiinteistön sukulaiselleen todellisuudessa tappiolla. Tämä johtuu siitä, että kiinteistön hankintameno jaetaan alihintaisessa luovutuksessa vastikkeettomaan ja vastikkeelliseen osaan, mikä mahdollistaa sen, että myynnistä voi joutua maksamaan veroa, vaikka todellista voittoa ei synny.

Verotuksellisesti olisikin aina järkevää, että suoritettava vastike olisi aina yli 75 % kiinteistön käyvästä arvosta. Tämä ei ole tietenkään aina mahdollista, jos kiinteistö halutaan myydä todella roimalla alihinnalla. Jos myyntihinta on kuitenkin lähellä 75 prosentin rajaa, on usein kummallekin osapuolelle kannattavampaa, että myyntihinta ylittäisi 75 % kiinteistön käyvästä arvosta. Ylityksen ei tarvitse olla kuin yhden euron, jotta lahjanluontoisen kaupan veroseuraamuksilta vältytään kokonaan. Lahjanluontoisessa kaupassa ei ole siis minkään laista progressiota, minkä vuoksi onkin hyvin tärkeää, että kiinteistön käypä arvo lasketaan oikein, mikäli veroseuraamuksilta halutaan välttyä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa