Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti lähisukulaiselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun kauppakirjan ehdoista selviää, että sovittu vastike on enintään kolme neljännestä käyvästä hinnasta, katsotaan käyvän hinnan ja vastikkeen välinen ero lahjaksi, josta saaja joutuu maksamaan lahjaveroa. Kyseessä on siis lahjanluonteinen kauppa. Tavallisinta tällainen alihinnoittelu on silloin, kun kiinteistö myydään lähisukulaiselle, kuten omalle lapselle. Toisaalta kauppa voi olla lahjanluonteinen myös silloin, kun sovittu vastike olennaisesti ylittää kaupan kohteena olevan kiinteistön käyvän arvon.

 

Mitä tarkoitetaan lahjanluonteisella kaupalla?

Lahjanluonteisesta kaupasta on kyse silloin, kun myytävän kiinteistön kauppahinta on vähäisempi kuin sen käypä hinta eli omaisuus myydään alhaisemmalla hinnalla kuin sen todennäköinen sen hetkinen myyntihinta on. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sovitun kauppahinnan ollessa enintään 75 % eli 3/4 kaupan kohteena olevan kiinteistön todellisesta arvosta, on kyseessä on lahjanluonteinen kauppa, josta voi joutua maksamaan lahjaveroa. Lahjan arvo muodostetaan vähentämällä maksetun vastikkeen määrä kiinteistön käyvästä arvosta.

Kiinteistön kauppa on lahjanluonteinen myös silloin, kun kauppakirjassa sovittu vastike olennaisesti ylittääkiinteistön käyvän arvon. Tällöin käyvän arvon ylittävä määrä luokitellaan myyjän ostajalta saamaksi lahjaksi.

 

Mikä kaikki voi olla vastiketta?

Vastiketta katsotaan olevan kaikki rahanarvoinen omaisuus, jota käytetään kiinteistön kauppahinnan maksamiseen. Vastiketta on luonnollisesti ostajan antama rahasumma, mutta vastiketta voi myös olla esimerkiksi omaisuus, jonka ostaja luovuttaa myyjälle vaihdossa.

Vastiketta ei sen sijaan ole esimerkiksi myyjän itselleen pidättämä kiinteistön hallinta- tai käyttöoikeus, joka ei edellytä ostajalta minkäänlaista suoritusta.

 

Miten kiinteistön käypä arvo määräytyy?

Kiinteistön todellinen sen hetkinen myyntiarvo eli käypä arvo voidaan määritellään esimerkiksi asiantuntijan eli käytännössä kiinteistönvälittäjän hinta-arvion mukaan. Samoin hinta voidaan muodostaa vertaamalla kaupan kohteena olevaa kiinteistöä sijainniltaan ja laadultaan vastaaviin, vastikää myytyihin kiinteistöihin.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Huomaathan, että sen sijaan kiinteistön verotusarvoa ei voida käyttää kiinteistön käyvän arvon määrittämiseen.

 

Mitä lahjaluonteisesta kiinteistön kaupasta seuraa verotuksellisesti?

Lahjanluonteisessa kaupassa on kyse siitä, että osa kiinteistön arvosta luokitellaan ostajan, tässä tapauksessa esimerkiksi lapsen saamaksi lahjaksi, josta hän maksaa varainsiirtoveron sijaan lahjaveroa.

Kiinteistön myyjän on myös syytä huomata, että alihintaan myytäessä kiinteistön myynnistä syntynyt myyntitappio ei ole todellinen, eikä sitä siten voida vähentää verotuksessa. Tavallisesti ostajan maksaessa omaisuudesta vähemmän kuin myyjä itse on siitä aikoinaan maksanut, on kyseessä myyntitappio eli luovutustappio, jonka myyjä verovelvollisena voi vähentää saman vuoden luovutusvoitoistaan.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mikä on lahjanluonteinen kauppa?

Sovitun kauppahinnan ollessa enintään 75 % eli 3/4 kaupan kohteena olevan kiinteistön todellisesta arvosta, on kyseessä on lahjanluonteinen kauppa. Käytännössä osa kaupan kohteena olevan kiinteistön arvosta siis luokitellaan ostajan myyjältä saamaksi lahjaksi, josta ostaja maksaa varainsiirtoveron sijaan lahjaveroa.

2. Mikä on kiinteistön käypä arvo ja miten se määritellään?

Käyvällä arvolla tarkoitetaan kiinteistön todellista sen hetkistä myyntiarvoa. Käypä arvo voidaan määrittää esimerkiksi pyytämällä kiinteistönvälittäjältä hinta-arvio.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa