Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti ja vastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön myyjällä on velvollisuus pysyä sopimuksessa, joka kiinteistökaupasta on tehty, mutta lisäksi myyjällä on vastuu kiinteistössä olevasta salaisesta virheestä. Salaisella virheellä tarkoitetaan kiinteistön piilevää virhettä, josta myyjä eikä ostaja tiennyt kauppaa tehtäessä, eikä heidän pitänytkään tietää siitä. Vaikka myyjä lähtökohtaisesti salaisesta virheestä vastaakin, on kiinteistökaupan osapuolten riskinjaon näkökulmasta selvää, ettei tällaista ankaraa ja objektiivista vastuuta voida pitää yksinomaisena määräytymisperusteena myyjän vastuuta pohdittaessa. Huomioon voidaan ottaa esimerkiksi se, onko myyjä aiheuttanut ostajalla olevan virheellisen käsityksen kaupan kohteena olevasta kiinteistöstä tuottamuksellisesti eli huolimattomuuttaan.

Kaupan kohteena olevassa kiinteistössä voi olla virheitä, jotka on luokiteltu virhetyypeittäin. Erilaisia virheitä voivat olla laatuvirhe, vallintavirhe sekä oikeudellinen virhe. Myyjän vastuun sisältöä voidaan tarkastella virhetyyppijaottelua hyväksi käyttäen. Kun myyjä ja ostaja ovat tehneet kiinteistökaupasta sopimuksen, voidaan virhetyyppijaottelun avulla pyrkiä hahmottamaan myyjän vastuuta vertaamalla tapahtunutta suoristusta siihen, mikä olisi sopimuksen mukainen suoritus. Oikeasisältöisen suorituksen hahmottamiseksi on otettava huomioon mistä kiinteistökaupan osapuolet ovat sopineet, mistä heidän on voitu katsoa sopineen sekä se, mitä heidän ei voida näyttää sopineen kaupan kohteena olevaan kiinteistöön liittyen.

Kiinteistökaupasta ja siihen liittyvästä vastuusta on olemassa paljon oikeuskäytäntöä, käsillä ei olekaan yksinkertainen kysymys. Myyjän vastuuta selvitettäessä ei ole yksinään riittävää pohtia sitä virhekäsitteen avulla, vaan huomioon täytyy ottaa myös esimerkiksi selonottovelvollisuus ostajan puolelta.

Kysyäksesi lisää kiinteistökauppaan liittyvästä vastuun jakautumisesta, neuvon sinua olemaan yhteydessä Minilexin lakimiehiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]