Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti ja useat omistajat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ideaali tilanne, jossa kiinteistöllä on aina yksi omistaja, ei ole useinkaan realistinen. Kiinteistöllä voi olla monta omistajaa esimerkiksi sen vuoksi, että kiinteistö on periytynyt useammalle perilliselle, lahjoitettu, myyty tai muuten luovutettu useammalle henkilölle tai taholle. Tällainen kiinteistön yhteisomistus voi olla joko jaollista tai jaotonta. Jaollinen yhteisomistus tarkoittaa, että jokaiselle omistajalle kuuluu kiinteistöstä määrätty osuus. On katsottu, että kunkin omistajan osuus on saman suuruinen, ellei muuta ole sovittu tai muuta ilmene. Esimerkiksi jos yhteisomistajia on kaksi, osuuksien katsotaan pääsääntöisesti määräytyvän niin, että kummankin omistajan osuus on puolet kiinteistöstä. Jaoton yhteisomistus, jossa osuuksia ei ole määritelty, on sen sijaan harvinaista.

Kukin yhteisomistajista voi määrätä itse omasta osuudestaan. Oman osuuden voi siis esimerkiksi myydä, kunhan myynnillä ei loukata toisten yhteisomistajien oikeuksia. Yhteisomistaja ei voi kuitenkaan myydä esimerkiksi koko kiinteistöä, sillä tähän vaaditaan muiden yhteisomistajien lupa. Mikäli kuitenkin on kyse tilanteesta, jossa myynti on välttämätöntä kiinteistön säilyttämisen tai turvaamisen kannalta, yhteisomistajalla on tietyin edellytyksin oikeus ryhtyä toimenpiteisiin toisen yhteisomistajan vastustuksesta tai passiivisuudesta huolimatta.

Yhteisomistajan vaatimuksesta tuomioistuin voi määrätä uskotun miehen hoitamaan yhteisomistussuhteen purkamisen. Kun kiinteistö myydään ja yhteisomistussuhde puretaan, yhteisomistajat saavat kukin osuuttaan vastaavan osan kauppahinnasta. Myynti suoritetaan ensisijaisesti huutokaupalla. Omistajat voivat kuitenkin myös sopia toisenlaisesta myyntitavasta. 

Joskus yhteisomistaja saattaa saada oman osuutensa kiinteistöstä erotetuksi halkomalla tai lohkomalla. Halkominen tarkoittaa, että kiinteistö jaetaan osuuslukujen mukaan erillisiksi tiloiksi. Lohkomisella puolestaan erotetaan rajoiltaan määrätty alue, jolloin siitä muodostuu erillinen kiinteistö. Helpoin tapa kiinteistön myyntiin silloin kun kiinteistöllä on useampi omistaja, on tietenkin se, että omistajat suostuvat kiinteistön myyntiin. On kuitenkin hyvin tavanomaista, että kaikki omistajat eivät ole halukkaita luopumaan kiinteistöstä. Jos kiinteistöllä on jollekin omistajista esimerkiksi suurta tunnearvoa, on mahdollista, että yksi yhteisomistajista ostaa toisten omistajien osuudet kiinteistöstä välttääkseen kiinteistön myynnin ulkopuoliselle. Jos harkitset kiinteistön myyntiä tai yhteisomistussuhteen purkamista, niin kannattaa kääntyä Minilexin lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]