Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti ja hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeus kiinteistöön siirtyy yleensä kiinteistön myynnin yhteydessä. Hallintaoikeus on kuitenkin mahdollista siirtää myös omistusoikeudesta erillään. 

Kiinteistön hallintaoikeus voi perustua suoraan hallintaoikeuteen, jolloin kiinteistön omistaja hallitsee ja käyttää kiinteistöään itse. Kiinteistön hallintaoikeus voi olla myös epäsuoraa eli välillistä hallintaoikeutta. Tällöin kiinteistön hallintaoikeus ja omistusoikeus on eriytetty toisistaan. Kiinteistön rakennuksen ja maapohjan omistaa esimerkiksi yhtiö, mutta rakennusta ja sen huoneistoja hallitsevat kiinteistö-osakeyhtiön osakkeenomistajat. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Hallintaoikeuden haltija ei voi myydä, luovuttaa tai hävittää kiinteistöä toisin kuin omistusoikeuden haltija. Omistusoikeuden haltijan valtaa on kuitenkin rajoitettu. Omistusoikeuden haltija ei saa esimerkiksi myydä kiinteistöä ilman hallintaoikeuden haltija suostumusta. 

Kiinteistöä myytäessä hallintaoikeus siirtyy usein omistajanvaihdoksen seurauksena kaupantekohetkellä uudelle omistajalle. Hallintaoikeuden siirtyminen voidaan sopia tehtävän myös ehdollisesti, jolloin hallintaoikeus kiinteistön siirtyy vasta esimerkiksi, kun kiinteistön koko kauppahinta on maksettu. Hallintaoikeus on mahdollista pidättää pidemmänkin aikaa. Tällaista hallintaoikeuden pidättämistä kutsutaan syytingiksi, jolloin esimerkiksi maatilan omistaja luovuttaa tilan lapselleen ja pidättää itsellään elinaikaisen oikeuden asua tilalla. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa