Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön määräosan panttaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön määräosalla tarkoitetaan kiinteistön laskennallista osuutta, esimerkiksi 1/4 kiinteistöstä. Kiinteistöllä voi siten olla useampia rekisteröityjä omistajia, jotka omistavat kukin jonkin määräosan. Määräosaa on mahdollista käyttää velan vakuutena perustamalla siihen kiinteistöpanttioikeus. Tämä tapahtuu hakemalla ensin omaan määräosaansa kiinnitystä Maanmittauslaitokselta. Kiinnityksellä tarkoitetaan lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin kyseisen kiinteistön kohdalle tehtävää merkintää, josta ilmenee ainakin kiinnityksen kohde ja rahamäärä. Kun kiinnitys vahvistetaan, annetaan siitä nykyään sähköinen panttikirja. Määräosa pantataan luovuttamalla tämä sähköinen panttikirja velkojalle. Käytännössä sähköisen panttikirjan luovutus tarkoittaa rekisteriin tehtävää merkintää sähköisen panttikirjan saajasta, eikä minkäänlaista asiakirjan luovutusta velkojalle enää tapahdu. Aiemmin myönnettyjä kirjallisia panttikirjoja on vielä mahdollista käyttää panttioikeuden perustamiseen luovuttamalla se velkojalle aina tammikuun 1. päivään 2020 asti. Vanhoja kirjallisia panttikirjoja kuitenkin myös muutetaan sähköiseksi esimerkiksi hakemuksesta, joskus pankin toimesta ja kiinnitystä muutettaessa viran puolesta.

Määräosan kiinnittämiseen ja panttaamiseen sovelletaan samoja säännöksiä kuin koko kiinteistönkin kiinnittämiseen ja panttaamiseen. Kiinnityksen vahvistamiselle on siis samat ehdot eli kiinnitystä voi esimerkiksi hakea vain omistaja, joka on viimeksi hakenut lainhuutoa kyseiseen määräosaan. Kiinnityksen vahvistaminen ja määräosan panttaus eli sähköisen panttikirjan saajamerkinnän teko tapahtuvat yleensä yhdellä kertaa, joten niitä voi todellisuudessa olla hankala erottaa toisistaan. Aiemmin vahvistetun kiinnityksen sähköinen panttikirja on kuitenkin edellisen saajan hakemuksesta mahdollista siirtää toiselle, jolloin uusi panttaus tapahtuu. Kun sähköisen panttikirjan saajaksi on pyydetty merkitsemään jokin taho, ei kiinnityshakemusta tai sähköisen panttikirjan siirtohakemusta enää ole mahdollista muuttaa tai peruuttaa ilman uuden saajan suostumusta.

Määräosin omistettu kiinteistö on mahdollista kiinnittää ja pantata myös kokonaisuudessaan, jos hakijoina ovat kaikki määräosien omistajat. Koko kiinteistön kiinnittäminen ei kuitenkaan ole mahdollista, jos kiinteistöön on jo vahvistettu määräosia koskevia erilliskiinnityksiä, tai jos kiinteistölle on kirjattu hallinnanjakosopimus. Näissä tapauksissa ainoastaan osapuolten määräosien kiinnittäminen ja panttaaminen ovat mahdollisia.

Määräosaan on siis mahdollista perustaa kiinteistöpanttioikeus. Kiinteistön ja myös sen määräosan panttaaminen on merkityksellinen päätös, sillä se antaa panttikirjan saajalle oikeuden vaatia maksua saatavalleen, kun kiinteistöstä kertyneitä varoja jaetaan viranomaisen toimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]