» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Maakaaren mukaan kiinteistön luovutusta voi mm. käsittää koko kiinteistön, kiinteistön määräosan tai kiinteistön määräalan. Kiinteistön määräosalla tarkoitetaan kiinteistön murto-osaa, kuten esim. 1/2 tai 1/6. Määräosa ei kohdistu mihinkään tiettyyn rajoiltaan määriteltyyn kiinteistön osaan.
Kiinteistön määräosan kauppa tehdään, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, samalla tavalla kuin ns. ”tavallisen” kiinteistön kauppakin. Kauppakirjassa on siten oltava ainakin seuraavat tiedot:
- luovutustarkoitus
- luovutettava kiinteistön määräosaa
- tiedot myyjästä ja ostajasta
- kauppahinta
Kiinteistön kaupan sitovuuden edellytyksenä on, että julkinen kaupanvahvistaja vahvistaa kaupan sitovaksi. Jos kiinteistön kauppaa ei ole tehty oikeassa muodossa maakaaren edellyttämällä tavalla, on kauppa pätemätön.
» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Omistus- ja hallintaoikeus myytävään kohteeseen siirtyy yleensä kauppakirjan allekirjoittamisella, vaikka kauppakirjassa voidaan määrätä asiasta toisin.
Määräosan saajalla on sama asema kuin koko kiinteistön luovutuksensaajalla. Siten myös kiinteistön määräosalle on haettava lainhuutoa samalla tavoin kuin itsenäisen rekisteriyksikön eli kiinteistön saannolle.
Kun kiinteistön määräosa myydään, tulee lahjansaaja kiinteistön yhteisomistajaksi. Määräosa tulee yksilöidä antamalla sille kiinteistötunnus tai laitostunnus sekä luovutettavan määräosan suuruus murtolukuna ilmaistuna.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa