Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön määräosan myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maakaaren mukaan kiinteistön luovutusta voi mm. käsittää koko kiinteistön, kiinteistön määräosan tai kiinteistön määräalan. Kiinteistön määräosalla tarkoitetaan kiinteistön murto-osaa, kuten esim. 1/2 tai 1/6. Määräosa ei kohdistu mihinkään tiettyyn rajoiltaan määriteltyyn kiinteistön osaan.

Kiinteistön määräosan kauppa tehdään, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, samalla tavalla kuin ns. ”tavallisen” kiinteistön kauppakin. Kauppakirjassa on siten oltava ainakin seuraavat tiedot:

  • luovutustarkoitus
  • luovutettava kiinteistön määräosaa
  • tiedot myyjästä ja ostajasta
  • kauppahinta

Kiinteistön kaupan sitovuuden edellytyksenä on, että julkinen kaupanvahvistaja vahvistaa kaupan sitovaksi. Jos kiinteistön kauppaa ei ole tehty oikeassa muodossa maakaaren edellyttämällä tavalla, on kauppa pätemätön.

Omistus- ja hallintaoikeus myytävään kohteeseen siirtyy yleensä kauppakirjan allekirjoittamisella, vaikka kauppakirjassa voidaan määrätä asiasta toisin.

Määräosan saajalla on sama asema kuin koko kiinteistön luovutuksensaajalla. Siten myös kiinteistön määräosalle on haettava lainhuutoa samalla tavoin kuin itsenäisen rekisteriyksikön eli kiinteistön saannolle.

Kun kiinteistön määräosa myydään, tulee lahjansaaja kiinteistön yhteisomistajaksi. Määräosa tulee yksilöidä antamalla sille kiinteistötunnus tai laitostunnus sekä luovutettavan määräosan suuruus murtolukuna ilmaistuna.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]