Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön määräosan kauppakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön määräosalla tarkoitetaan laskennallista osuutta kiinteistöstä. Esimerkiksi kaksi henkilöä voivat omistaa kiinteistön niin, että molemmat omistavat ½ kiinteistöstä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään tietty alue, vaan ainoastaan laskennallinen osuus. Määräosan omistaja voi luovuttaa määräosansa tai osan määräosastaan ilman muiden yhteisomistajien suostumusta. Määräosan kauppaan, ja täten myös kauppakirjaan, sovelletaan samoja sääntöjä kuin kiinteistön kauppaan.

Kauppakirjan on oltava kirjallinen ja sekä myyjän että ostajan tai heidän asiamiehensä on allekirjoitettava se. Kaupanvahvistajan tulee vahvistaa kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kauppakirjasta on käytävä ilmi luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö, myyjä ja ostaja sekä kauppahinta ja muu vastike. Määräosa tulee yksilöidä kauppakirjassa käyttämällä kiinteistö- tai laitostunnusta ja mainitsemalla murtolukuna, kuinka suuresta osuudesta kiinteistöstä kaupassa on kyse.

Lisäksi mahdollinen purkava tai lykkäävä ehto tulee ottaa kauppakirjaan. Purkavalla ehdolla tarkoitetaan oikeutta purkaa kauppa muulla kuin laissa määrätyllä perusteella ja lykkäävällä ehdolla tarkoitetaan myyjän omistusoikeuden pidättämistä kiinteistöön, kunnes kauppahinta on maksettu tai muu ehto on toteutunut. Nämä ehdot voivat olla voimassa maksimissaan viisi vuotta kaupantekopäivästä.

Kiinteistön määräosan kauppakirjaa koskevat siis samat säännöt kuin kiinteistön kauppakirjaa. Ero ilmenee luovutettavan kiinteistön yksilöinnissä, sillä siinä pitää mainita myös määräosan osuuden suuruus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]