Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön määräosan kauppakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön määräosalla tarkoitetaan laskennallista osuutta kiinteistöstä. Esimerkiksi kaksi henkilöä voivat omistaa kiinteistön niin, että molemmat omistavat ½ kiinteistöstä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään tietty alue, vaan ainoastaan laskennallinen osuus. Määräosan omistaja voi luovuttaa määräosansa tai osan määräosastaan ilman muiden yhteisomistajien suostumusta. Määräosan kauppaan, ja täten myös kauppakirjaan, sovelletaan samoja sääntöjä kuin kiinteistön kauppaan.

Kauppakirjan on oltava kirjallinen ja sekä myyjän että ostajan tai heidän asiamiehensä on allekirjoitettava se. Kaupanvahvistajan tulee vahvistaa kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kauppakirjasta on käytävä ilmi luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö, myyjä ja ostaja sekä kauppahinta ja muu vastike. Määräosa tulee yksilöidä kauppakirjassa käyttämällä kiinteistö- tai laitostunnusta ja mainitsemalla murtolukuna, kuinka suuresta osuudesta kiinteistöstä kaupassa on kyse.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Lisäksi mahdollinen purkava tai lykkäävä ehto tulee ottaa kauppakirjaan. Purkavalla ehdolla tarkoitetaan oikeutta purkaa kauppa muulla kuin laissa määrätyllä perusteella ja lykkäävällä ehdolla tarkoitetaan myyjän omistusoikeuden pidättämistä kiinteistöön, kunnes kauppahinta on maksettu tai muu ehto on toteutunut. Nämä ehdot voivat olla voimassa maksimissaan viisi vuotta kaupantekopäivästä.

Kiinteistön määräosan kauppakirjaa koskevat siis samat säännöt kuin kiinteistön kauppakirjaa. Ero ilmenee luovutettavan kiinteistön yksilöinnissä, sillä siinä pitää mainita myös määräosan osuuden suuruus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa