Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön luovutusvoitto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön luovutusvoittoa syntyy, kun kiinteistö myydään voitolla. Luovutusvoittoa verotetaan pääomatulona. Luovutusvoittoa syntyy, jos kiinteistön myyntihinta on suurempi kuin sen verotuksessa vähentämätön hankintameno ja kiinteistön myynnistä aiheutuneet kustannukset laskettuna yhteen. Luovutusvoittoa voi syntyä vain kiinteistön vastikkeellisissa luovutuksissa. Jos kiinteistö annetaan lahjana, ei vaihdannassa synny luovutusvoittoa. Kiinteistön arvon nousu tietenkin vaikuttaa lahjaveron suuruuteen, koska lahjaverotuksessa käytetään omaisuuden käypää arvoa.

Jotta luovutusvoiton syntyminen voidaan laskea oikein, kiinteistön hankintameno ja myyntikustannukset pitää olla tiedossa. On myös aina kiinteistön myyjän etu, että hankintamenoon ja myyntikustannuksiin lisätään kaikki kulut mitä lain puitteissa voi, koska tämä tietenkin pienentää luovutusvoittoa ja täten maksettavaksi tulevaa veroa.

Kiinteistön hankintamenon voidaan lisätä perusparannusmenot. Perusparannusmenot ovat kuluja, joilla on nostettu kiinteistön arvoa. Korjaustöitä, joilla pidetään kiinteistöä kunnossa, ei voida lisätä hankintamenoon. Kiinteistön myyntikustannuksina pidetään kiinteistön myynnistä aiheutuneita menoja. Nämä voivat olla esimerkiksi kiinteistönvälittäjälle suoritettavia välityspalkkioita.

Luonnollinen henkilö ja kuolinpesä voivat myös käyttää hankintamenon määrittelemiseksi hankintameno-olettamaa, joka on kuvitteellinen hankintahinta. Jos kiinteistö on omistettu yli 10 vuotta, hankintameno-olettama on 40 % kiinteistön myyntihinnasta. Kiinteistön myyjän kannattaa käyttää hankintameno-olettamaa, jos sillä saadaan pienennettyä verotettavaksi tulevaa luovutusvoittoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]